Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug/Blic ]

07. 09. 2014. 12:46 >> 12:45

5,6 RIHTERA

Zemljotres kod vulkana Bardarbung

Područje oko vulkana Bardarbunga na Islandu, koji je već mjesecima aktivan i podložan stalnim potresima, jutros je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihtera. Vidljiva je lava, ali ne i pepeo koji bi mogao da ugrozi avionski saobraćaj.

Inače, jutrošnji zemljotres je jedan od najsnažnijih u ovoj oblasti od 16. avgusta kada je počelo značajnije podrhtavanje tla prouzrokovano hiljadama malih zemljotrosa dnevno, prenosi Rojters.

“Noćas se dogodio još jedan zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihtera", izjavili su geolozi iz meteorološke službe Islanda. Oni navode da "seizmičke aktivnosti u unutrašnjosti Bardarbunga vulkana još traju, ali trenutno nisu veće jačine".

Lava je prekrila površine koje nijesu pod ledom, navodi se u izvještaju i napominje da za sada nema eksplozija koje bi uzrokovale erupciju pepela, a što bi dovelo do zaustavljanja avio-saobraćaja.

Island uvodi preventivne mjere zabrane letove, jer je erupcija vulkana Ejafjalajokul 2010. godine izazvala haos u medunarodnom avionskom putnickom saobraćaju, kada je višše od 100.000 letova bilo otkazano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније