Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 09. 2014. 21:11 >> 21:10

FRANCUSKA

Ženska moda otpornija na krizu

Francusko tržište odeće ograničilo je svoj pad na 0,6 odsto u prvih šest mjeseci godine, jer se pokazalo da je ženska moda otpornija na krizu od muške.

Prodaja ženskih modnih artikala porasla je 1,3 odsto, na 5,1 milijardu eura u prvoj polovini godine, najviše usljed preuranjenog proljeća i blagih temperatura, saopštilo je francusko Udruženje proizvođača ženske odjeće (FFPAPF), a prenosi Rojters.

Uprkos nezaposlenosti i poreskim pritiscima, potrošnja odjeće profitirala je od niske opšte inflacije i blagog rasta plata, što je rezultirao izvjesnim porastom kupovne moći, ističu u FFPAPF. 

Prema njihovoj prognozi, tržište ženske mode u tekućoj godini zabilježiće rast od 1,0 odsto, koji bi trebalo da bude ubrzan u 2015, zahvaljujući očekivanom privrednom rastu u toj godini. 

Prosječna potrošačka korpa ženske odjeće u periodu januar-juni vrijedila je 183 eura i veća je za sedam eura u odnosu na prvo polugodište 2013. 

Kupovine po sniženim cijenama, tokom raznih akcija i promocija, učestvovale su sa 44 odsto u ukupnom prometu ženske odjeće, prema 45 odsto godinu ranije. 

Kako navode u Udruženju, ženska moda je otpornija na krizu od muške, pa je prodaja muške odjeće u posmatranom periodu (januar-juni) opala vrjednosno 1,5 odsto, dok je u segmetnu dječije garderobe ostala takoreći stabilna (+0,2 odsto). Stručnjaci iz FFPAPF takođe upozoravaju da ukoliko izostane oporavak tržišta odjeće u drugoj polovini godine, ono će za cijelu 2014. ponovo, već sedmu godinu zaredom, biti u padu. 

U posmatranom periodu izvoz ženske odjeće iz Francuske porastao je 2,6 odsto, na 1,4 milijardu eura, dok je uvoz skočio 7,0 odsto. 

Najveća tržišta za francusku žensku konfekciju su Kina i Hongkong, sa ukupnim udjelom od 11,3 odsto u ukupnom izvozu, ispred SAD (9,0 odsto) i Njemačke (8,9 odsto). 

Kina je i najveći snabdjevač ovog francuskog sektora, sa učešćem od 33,7 odsto u ukupnom uvozu, ispred Italije, Indije, Maroka i Bangladeša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније