Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 09. 2014. 08:22 >> 08:21

OBAMA SAOPŠTIO

Američki državni tužilac podnio ostavku

Američki državni tužilac Erik Holder podnio je ostavku, saopštio je danas predsjednik SAD Barak Obama.

 

"Sa njegovom tipičnom posvećenošću, Erik je pristao da ostane državni tužilac dok ne imenujem njegovog naslednika i to potvrdi Senat", rekao je Obama na konferenciji za novinare kojoj je prisustvao Holder, prenijela je agencija Rojters.

Obama se zahvalio Holderu za "veliku posvećenost u obezbjeđivanju svim Amerikancima da dobiju jednaku pravdu po zakonu".

Holder, prvi crni američki državni tužilac, bio je jedan od tri člana Obaminog kabineta, pored sekretarke za obrazovanje Arne Dankan i sekretara za poljoprivredu Toma Vilsaka, od početka prvog mandata američkog predsjednika.

AFP navodi da je Holder šest godina vršio tu visoku funkciju i da su samo još tri američka državna tužioca imala duži staž na toj funkciji od njega.

Njegov mandat je bio obilježen prodorom koji je načinjen u sferi građanskih prava, uključujući prava i beneficija za istopolne parove i smanjenja zatvorske kazne za pojedine narko osuđenike.

S druge strane, Rojters navodi da, čim se pronijela vijest o namjerama Holdera da podnese ostavku, republikanci iz Kongresa uputili su salvu kritika na njegov račun.

Predstavnički dom američkog Kongresa koji je pod kontrolom republikanaca, nije oprostio Holderu što je junu 2012. zadržao dokumenta vezana za operaciju "Brz i mahnit", u namjeri da se zaustavi krijumčarenje oružja preko granice SAD sa Meksikom.

Na meti kritika bio je Holder i zbog način na koji je sprovedena istraga da je američka poreska služba (IRS) neprimjereno ciljala konzervativce, kao i što je njegova kancelarija oduzela tajno snimane telefonske razgovore novinara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније