Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 11. 2014. 21:05 >> 21:04
11

KOMANDA U MOSKVI

Srpski dobrovoljci prave jedinicu u Ukrajini

Široj javnosti dosad nepoznata organizacija "Patronat srpskog husarskog puka" oglasila se video klipom u kojem pozivaju Srbe da se pridruže borbama u Ukrajini.

Obučen u maskirnu uniformu s simbolima međunarodno nepriznate repubike Novorusije na rukama, u video klipu koji se pojavio na "Jutjubu" pojavljuje se nepoznati borac koji najavljuje osnivanje nove paravojne jedinice sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini.

"Rode moj, na današnji dan, 21. novembra, u svjetlu velikog pravoslavnog praznika Aranđelovdana, dana svetog Arhangela Mihaila, obavještavam vas o početku mobilizacije i popunjavanja nove srpske dobrovoljačke jedinice, koja će na operativnom nivou imati dva eskadrona, od kojih će jedan biti operativan na teritoriji Donjecke narodne republike, dok će drugi biti na teritoriji Narodne republike Lugansk i i koji će biti u punom raspolaganju oružanim snagama Novorusije ", kaže taj muškarac kojeg su na društvenim mrežama Rusi predstavili kao "Srbina Ivana".

Prema njegovim riječima, za selekciju i organizaciju dobrovoljaca, logističke potrebe, obuku i doktrinu novoosnovane jedinice brinuće se koordinaciono tijelo pod nazivom Patronat, sa sjedištem u Moskvi.

"Jedinica će nositi naziv Srpski husarski puk, po uzoru na istoimenu jedinicu osnovanu od strane ruskog imperatora Petra Velikog, kada je srpskom majoru Ivanu Albanezu dodijeljen zadatak da osnuje prve srpske husare, koji će braniti granice ruske imperije", saopštio je "Ivan".

Prema podacima BIA-e, u građanskom ratu u Ukrajini učestvuje ne više od 30 građana Srbije. Oko dvadestak njih bori se na strani proruskih pobunjenika i obećana im je plata od oko 2.000 dolara nedeljno, dok je posljednjih dana ne više od 10 naših građana otišlo da se bori na strani ukrajinske vojske, navodno, za 3.000 dolara nedeljno.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније