Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic ]

08. 12. 2014. 11:55 >> 11:53
2

UDRUŽIVANJE

Rusko-turski geopolitički zemljotres

Najava rusko-turskog približavanja stavova o spornim pitanjima predstavlja geopolitički zemljotres i jasno je da bi njihovo eventualno savezništvo prevashodno bilo upereno protiv Amerike i Njemačke, ocjenjuje bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević za današnju Politiku.

 

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju koji predviđa izgradnju gasovoda koji će ruski gas dovesti na samu granicu Grčke i Turske, kao i najavom da će ruski Rosatom početi izgradnju prve nuklearne elektrane u Turskoj, može se zaključiti da su predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Erdogan odlučili da okrenu novu stranicu, piše Spasojević.

Spasojević dodaje da motivi Turske nijesu samo u potrebi da trajno obezbijedi energetsku stabilnost.

"Iako NATO saveznica SAD, Ankara je na Bliskom istoku ostala bez podrške Vašingtona u gotovo svakoj pojedinačnoj krizi izazvanoj Arapskim proljećem", podsjeća on.

Njemačka, koja u NATO savezu igra marginalnu ulogu, preuzevši vođstvo u Evropskoj uniji postala je glavni takmac Ankare za uticaj na Balkanu. Turska se potpisujući memorandum o razumijevanju sa Moskvom očigledno nije obazirala na briselska pravila zbog kojih su druge zemlje, istog ili višeg statusa integracija sa EU, oklijevale u pogledu Južnog toka.

Činjenica da se zvanični Brisel nije oglasio da ospori rusko-turski dogovor, po ocjeni Spasojevića, najbolje govori u prilog da ni EU ozbiljno ne računa sa turskim članstvom.

"Ako ništa drugo, Erdogan je Putinu pružio zadovoljstvo da neprijatno iznenadi svoje zapadne suparnike", piše Spasojević.

On podsjeća da je Turska jedina članica NATO koja nije uvela sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, ali i Turskoj nikada nisu uvedene sankcije zbog okupacije Kipra.

"Ankara se, upravo iz tog razloga, neće odricati formalnog članstva u NATO, niti prva odustati od statusa vječitog kandidata za punopravno članstvo u EU", smatra Spasojević.

Kad je riječ o Balkanu, Moskva i Ankara računaju na "braću po krvi i vjeri", Srbe i Bošnjake.

"Pitanje je da li i koliko balkanska braća mogu da računaju na njih. Ili bilo koga drugog. A da vatreno navijaju, za ili protiv, i znaju i umiju", zaključuje Spasojević.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније