Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 02. 2015. 17:56 >> 17:51
2

BOMBARDOVANJE GAZE

"Najgora vojska ili ubice civila"

Više od polovine poginulih stanovnika Gaze u prošlogodišnjem ratu sa Izraelom bili su civili, žene, djeca i stariji ljudi.

 

 

 

Studija agencije AP navodi da su izraelske snage izvele 5.000 napada, a tema istraživanja bili su napadi na stambene objekte, njih 247.

Zaključak je da je za tek oko 10% žrtava, odnosno 96 ljudi, potvrđeno da su bili pripadnici paravojnih palestinskih formacija, dok je preko 240 ljudi stradalih u tih 96 napada bilo van svake organizacije koja bi mogla da se poveže sa ratnim dejstvima.

Posebno je zabrinjavajući podatak da je 30% poginulih dječjeg uzrasta, 19 beba i 108 djece od jedne do pet godina. 

AP navodi da bi stvaran broj mrtvih mogao da bude daleko veći, s obzirom na to da oružane snage nijesu objavlje listu stradalih pripadnika. Prema izraelskim podacima, oko 890 militanata je ubijeno, od toga 590 pripadnika Hamasa. 

Izrael se na optužbe da je gađao civilne objekte branio riječima da su militanti koristili stambene zgrade za skladištenje oružja i skrivanje svojih komandnih centara. 

“Naša pozicija je jasna, Izrael nije počinio ratne zločine“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Emanuen Nahšon. 

Ipak, Palestinci tvrde da je Izrael gađao ciljeve ne obazirući se na to da li se radi o mjestima gdje borave civili ili vojnici. 

“Ili su oni najgora vojska ikada, vojska koja promašuje ciljeve i pogađa civile ili su namjerno ubijali civile. Toliki broj poginulih ne može da bude kolateralna šteta“, navela je portparolka palestinske uprave Hana Ašravi. 

Prošlogodišnji konflikt u Gazi trajao je 50 dana, a za to vrijeme taj grad je gotovo potpuno uništen.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније