Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic/Tanjug ]

04. 04. 2015. 18:35 >> 18:29

PROBLEMI U VAZDUHU

Avioni "Germanwings"-a prinudno sletjeli

Prvi avion njemačke aviokompanije "Džermanvigs" na letu od od Hanovera do Rima bio je prinuđen da neplanirano sleti u Veneciju pošto je jednoj putnici i članu posade iznenada pozlilo, dok je drugi na letu Keln-Venecija, preusmjeren u Štutgart, pošto je posumnjano da letjelica "Erbas A319" gubi gorivo, navela je kompanija u saopštenju.

Avion "Džermanvingsa"  sa 123 putnika i pet članova posade, poletio je jutros iz Kelna, ali su piloti ugasili jedan motor i usmjerili avion ka Štutgartu, kada su primijetili problem.

"To je uobičajena bezbjednosna procedura. Nije riječ o prinudnom sletanju", naveo je "Džermanvings" u saopštenju, prenio je Rojters.

Putnici aviona "Džermanvings" koji su iz Kelna poletjeli za Veneciju, a zatim je, prema aerodromskim vlastima prinudno, a prema kompaniji neplanski sletio u Štutgart, i dalje se nalaze na tom aerodromu, javljaju njemački mediji.

"Putnici mogu sami odlučiti da li žele da nastave putovanje za Veneciju ili da se vrate na aerodrom Keln-Bon", rekao je predstavnik aerodroma u Štutgartu Georg Fundel.

On je rekao da su putnici dobro i da se sada provjerava da li mogu da presjednu u drugi avion ili će se kvar na avionu kojim su stigli brzo otkloniti.

U vazdušnom saobraćaju, međutim, postoje razlike između prinudnog spuštanja i spuštanja iz sigurnosnih razloga.

Pri prinudnom slijetanju je život putnika u opasnosti i pilot tada, po pravilu, nema nikakav drugi izbor nego da se brzo spusti, tumače mediji, navodeći da za takvo spuštanje razlog može biti požar ili masivni tehnički problem poput problema sa hidraulikom.

Pri slijetanju iz sigurnosnih razloga pilot odlučuje da li će prije vremena, odnosno, krajnjeg cilja, sletjeti ili ne na neki od aerodroma, kako bi mogući defekt provjerio ili izbjegao preteće probleme.

Pilot, međutim, može i da se odluči da nastavi let, tumače mediji proceduralne razlike između prinudnog spuštanja.

Putnici pozlilo na putu do Rima

Drugi avion na letu 03882 od Hanovera do Rima, preusmjeren je na aerodrom "Marko Polo" u Veneciji, gdje su se putnici iskrcali i rečeno im je da sačekaju u čekaonici za odlaske, izvestio je "Independent".

Italijanski list "Mesađero" prenio je izjavu Eugenija Bartolinija, profesora iz Rima, koji je rekao da je putnici koja je sedjela u redu iza njega bila potrebna pomoć, zbog "straha od letjenja" i "uznemirenosti".

"Kada je avion sletio, kapetan nam je rekao preko mikrofona, na engleskom, da je jednom članu posade i putniku pozlilo, i da je zato odlučio da sleti na (aerodrom) 'Marko Polo'", rekao je Bartolini.

Ljekari su ušli u avion i ukazali pomoć putnici koja je sjedjela iza profesora.

"Ona im je rekla da je uplašena, da je veoma uznemirena. Ne znam ništa o članu posade, jer su oni bili u kabini", dodao je Bartolini.

Iz "Džermanvingsa" su demantovali da je bilo riječi o hitnoj situaciji, ali su potvrdili neplanirano slijetanje u Veneciju.

"Dvije osobe, putnik i član posade, imali su jaku mučninu i bila im je potrebna medicinska pomoć", navodi se u saopštenju kompanije.

Incidenti su se dogodili manje od dvije sedmice pošto se avion "Džermanvingsa" srušio u francuskim Alpima, kada je poginulo svih 150 putnika i članova posade, a osumnjičen da je namerno oborio letelicu je kopilot Andreas Lubic.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније