Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 06. 2015. 16:29 >> 16:20

FINALNA RUNDA

Keri i Zarif počeli razgovore u Beču

Američki državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif počeli su razgovore o postizanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Iran će postići nuklearni sporazum sa svjetskim silama sve dok druga strana ne iznosi pretjerane zahtjeve, izjavio je Zarif po dolasku u Beč na finalnu rundu razgovora.

 

 

 

"Ukoliko druga strana...učini pozitivne korake i ne iznosi pretjerane zahtjeve, sigurno ćemo postići sporazum koji koristi svima", rekao je za Zarif za agenciju IRNA, prenio je Rojters. 

Nekoliko dana prije isteka roka za postizanje finalnog sporazuma, diplomate na obje strane navode da razmimoilaženja i dalje postoje. 

"Neki važni problemi postoje koji i dalje blokiraju rad...ali u drugim oblastima smo ostvarili dobar napredak", rekao je u petak iz Beča za iransku televiziju zamjenik šefa iranske diplomatije Abas Aragči. 

"Sve u svemu, rad ide naprijed polako i uz poteškoće", dodao je on. 

Sličan stav iznio je jedan zapadni diplomata, koji je rekao da nekoliko ključnih pitanja uključujući prekid istrage UN o ranijim aktivnostima Irana i tajming sankcija, ostaju "izuzetno problematični", naveo je AFP. 

"Najteža pitanja treba da budu riješena u narednim danima: transparentnost,  inspekcije, moguća vojna dimenzija iranskog nuklearnog programa, sankcije... Po glavnim pitanjima postoji veliko neslaganje", kazao je neimenovani diplomata. 

Francuski šef diplomatije Loran Fabijus, koji zauzima čvrstu liniju u pregovorima, takođe se očekuje u Beču, zajedno sa drugim šefovima diplomatije. 

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji. 

Početkom aprila, Iran i šest sila postigli su u Lozani dogovor o okvirnom sporazumu koji treba da bude finalizovan do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamjenu za suspenziju sankcija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније