Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

28. 04. 2018. 22:45 >> 22:42

PLANOVI EVROPSKE UNIJE

Povećavati korišćenje biogoriva

Evropska unija namjerava da bude predvodnik u rješavanju globalnog problema klimatskih promjena. Jedan od načina rješavanja zagađenosti jeste korišćenje niskokarbonskog goriva. Cilj je da udio biogoriva u ukupnoj proizvodnji bude deset odsto.

Kvalitet goriva u Crnoj Gori isti je kao i u drugim državama gdje posluje Helenic Grupacija, a konačnu cijenu određuju države visinom poreza i akciza, kazali su nam iz uprave te kompanije. Crna Gora kao i države u EU suočava se sa problem zagađenosti koji se može riješiti korišćenjem niskokarbonskog goriva i automobilima novije generacije.

"Naša vizija je da budemo najinovativniji na tržištu i da kreiramo portfolio proizvoda koji nijesu štetni po životnu sredinu. Srbija i Crna Gora kasne u procesu sprovođenja cilja da udio biogoriva u ukupnoj proizvodnji bude 10%. Najveći dio energije se proizvodi pomoću tradicionalnih čvrstih goriva. Dvije trećine proizvedene energije potiče iz izvora koji imaju visok udio ugljenika. Takvo stanje čini proces proizvodnje električnih automobila besmislenim, u cilju smanjenja emisija ugljen-dioksida", kazao je Vuk Radovic iz kompanije Helenik Srbija.

EU ima ambiciozan cilj da predvodi svijet u rješavanju globalnog problema klimatskih promjena i dekarbonizaciji društva. Primjena novih tehnologija u rafinerijskoj industriji i proizvodnja tečnih goriva sa niskim sadržajem CO2 iziskuje visoke troškove, stoga je neophodna podrška evropskih institucija i drzava.

"Za razliku od automobilske industrije gdje postoji alternativa -proizvodnja električnih automobila, konvencionala tečna goriva će i dalje imati ključnu ulogu u drumskom saobraćaju i teškim teretima, vazduhoplovstvu i morskom saobraćaju", istakao je Džonn Kuper, predstavnik kompanije "Fuels Europe".

Razvijene države EU i svijeta već imaju svoje programe za smanjenje CO2 u proizvodnji, transportu i distribuciji goriva. Na konferneciji u Sofiji, predstavnici naftnih kompanija iz Norveške, Italije, Njemačke govorili su o visokim troškovima i investicijama u zelene rafinerije i biogoriva.

"U Njemačkoj u dugom roku cilj je da udio tečnog goriva i proizvoda sa niskim sadržajem CO2 bude 40%. Niskokarbonski proizvod koji u potpunosti može da zamijeni dizel i benzin jos nijesmo našli. Trenutno se razvija tehnologija izdvajanje i skladištenje ugljen-dioksida iz vazduha. Već je razvijena tehnologija hidrogena, kojeg ima dovoljno i relativno je jeftin. Tehnologija je jednostavnija nego za električne automobile i podrazumijeva spajanje hidrogena sa kiseonikom što oslobađa električnu energiju za pokretanje vozila", saopštio je Kuper.

Na Konferenciji u Sofiji su govorili i predstavnici Evropske Komisije i bugarske Vlade o energetskoj starategiji i politici u toj oblasti, te kako Brisel planira da u saradnji sa naftnim kompanijama i Vladama doprinese rješavanju problema klimatskih promjena.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније