Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

03. 05. 2018. 07:23 >> 07:17

HOTEL "DURMITOR"

Rušenje zbog interesa ili oronulosti?

Prije četiri dana počelo je rušenje hotela Durmitor na Žabljaku. Tako će turistički gorostas i nekadašnji ponos metropole zimskog turizma ostati samo uspomena na fotografijama i u video zapisima. U opštini Žabljak tvrde da će novi hotel imati pet plus zvjezdica, da je ulaganje vrijedno 20 miliona eura, a rok za izgradnju dvije do tri godine.

Bez konsultacija sa građanima, uz objašnjenje da se ne može rekonstruisati jer je nestabilan, rušenje "Durmitora" izaziva brojne polemike u javnosti.

Hotel Durmitor na Žabljaku, izgrađen prije više od 80 godina, jedini je objekat takve vrste koji je Crna Gora imala i prije Drugog svjetskog rata i začetnik je turizma na sjeveru.

Sve do uvođenja stečaja, privlačio je turiste iz cijelog svijeta, a jedno vrijeme čak je bio i partizanska bolnica. 

Bivši radnici kažu da je "Durmitor" bio kapija sadašnjeg turizma. 

Kompanija Adriatic Properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, 2016. za 650.000 eura kupuje hotel Durmitor na Žabljaku. Odluku donosi tadašnja stečajna upravnica Snežana Jović, jer od pet prispjelih, njihova ponuda na 19. oglasu, bila je najbolja. Njegova vrijednost 2013. godine procijenjena je bila na čak 6,5 miliona eura.

Uz hotel, prodato je i 37 hiljada metara kvadratnih zemljišta i 14 bungalova.

"Pored ponuđenog iznosa kupac je obavezan i da u rekonstrukciju hotela, u naredne tri godine, uloži deset miliona eura", kazala je tada Snežana Jović.

Nakon informacije o njegovom rušenju nije htjela da govori za Javni servis. Kakvi su planovi investitora, takođe nijesmo saznali, jer ni oni nijesu htjeli pred našu kameru. Ipak, ostalo je zabilježeno da su svi očekivali rekonstrukciju.

Olivera Brajović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma prije godinu nam je saopštila da se iz planskog dokumenta za to područje predviđa rekonstrukcija postojećeg hotela, gabarita blizu 10.000 kvadrata.

Još 2013. od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, NVO Expeditio zahtijevala je da se hotel zaštiti kao kulturno dobro. Iste godine Uprava je prihvatila tu inicijativu.

No, ni pet godina kasnije, toj organizaciji nije stigao odgovor da li je urađen elaborat njegove zaštite i ako nije - zašto nije?

Zakon o zaštiti kulturnih dobara predviđa da se kulturnim dobrom od nacionalnog značaja može proglasiti objekat koji između ostalog ima izuzetan značaj za društveni, istorijski ili kulturni razvoj Crne Gore i naroda; predstavlja jedinstveni primjerak stvaralaštva svog vremena ili jedinstveni primjerak iz istorije prirode i ako svjedoči o društvenim ili prirodnim pojavama, odnosno o uslovima ekonomskog ili kulturno-istorijskog razvoja u određenom razdoblju.

Umjesto objašnjenja, zašto hotel Durmitor nije zaslužio da bude kulturno dobro, iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara dobili smo odgovor da je na jednoj od održanih usmenih rasprava, Upravi za zaštitu kulturnih dobara dostavljen nalaz i mišljenje sudskog vještaka građevinske struke Nebojše Šupića i sudskog vještaka arhitektonske struke Dragutina Dubljevića u kojem se, između ostalog, navodi sljedeće: "Nakon utvrđivanja činjenica obilaskom terena i uvidom u trenutno stanje objekta, a na osnovu člana 142. Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata predlaže se rušenje objekta u cjelosti".

Nakon ovakvog mišljenja, Uprava je obustavila postupak utvrđivanja statusa Kulturno dobro hotelu Durmitor. Pozvali su se na član 142 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata u kojem se kaže da organ uprave, odnosno organ lokalne uprave može odobriti uklanjanje objekta za koji se utvrdi da je usljed dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost, radi čega predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susjedne objekte i za bezbjednost saobraćaja.

Za Biljanu Gligorić iz NVO Expeditio šokantno je da objekat ne može da se štiti zato što je u konstruktivnom lošem stanju. To bi značilo, tvrdi Gligorić, da mnogi objekti, koji su ruševni i zbog nebrige dovedeni u to stanje, budu srušeni i nezaštićeni.

Na mjesto starog hotela gradiće se novi, sličan, a bolji i veći, kažu u opštini Žabljak.

Lokalna uprava Žabljaka od prodaje hotela u stalnom je kontaktu sa Adriatic Properties, kaže predsjednik opštine Veselin Vukićević. Iako tvrdi da su upoznati sa njihovim planom gradnje novog hotela sa pet plus zvjezdica, koji će biti sličan starom, ali za trećinu veći, o detaljima nije želio.

 

Ipak, poručuje da će umjesto deset, biti uloženo 20 miliona eura. Prema njegovim saznanjima biće izgrađen za dvije do tri godine.

Za Gligorić je neprihvatljivo priznati vrijednost objekta, a onda ga srušiti i napraviti sličan ili isti. Struka, kaže, ne priznaje takva objašnjenja.

Firma Zeković company unajmljena da sruši hotel Durmitor. Posao vrijedan 82.000 eura namjerava da završi za 30 do 45 dana.

U toj kompaniji tvrde da je građa bila trula i da je najproblematičnije bilo srušiti krov. Ali da radovi teku po planu. Kamen će iz njegovog postolja biti, tvrdi Lazar Zeković, sačuvan i spomen ploča na kojoj piše da je hotel bio bolnica u Drugom svjetskom ratu.

Olako se pristupilo rušenju, kaže najstariji turistički radnik u Crnoj Gori Milenko Mile Stijepović.

"Trebalo je to malo sagledati šire, ne samo kakav je on građevinski nego i njegovu istoriju i arhitekturu. Jer hotel nije pravila država. To su pravili patrioti ovoga kraja i šire. To su pravili patrioti Crne Gore. Najveći funkcioneri i revolucionari u Drugom svjetskom ratu su bili nosioci, zagovarači i dobrotvori i radili u tom hotelu kad se on sagradio i tu je radila i živjela partijska ćelija svojevremeno", kaže on.

Hotel je 1988. obnovljen najkvalitetnijom borovom građom i mogao je stajati još 100 godina, ako je nekome bilo stalo da se očuva ta građevina, poručuju iz NVO Centar za razvoj turizma.

"Za nestanak hotela Durmitor neko će odgovarati", poručila je Biljana Gligorić.

Ona je kazala da će se konsultovati sa advokatima kako bi tužili odgovorne, jer smatra da su nesavjesnim djelovanjem, svjesni da je objekat bio u lošem stanju, ne želeći da ulazi u to čija ga je nebriga dovela do toga, doveli do situacije u kojoj se ruši jedan biser crnogorske arhitekture.

Jer ako neko pocijepa Lubardinu sliku, kaže Gligorić, išao bi u zatvor. Nečinjenje i nečuvanje i nestavljanje pod zaštitu ovog hotela jednako je činu pristajanja da on bude uništen, smatraju u NVO Expeditio.

Iako niko iz Adriatik properties-a, nije htio sa nama da razgovara, saznajemo da su za sjutra u 11 časova u sali Skupštine opštine Žabljak zakazali predstavljanje svog projekta za hotel Durmitor.

Opširniju priču pogledajte večeras u 20:05 u TV Magazinu na Prvom programu TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније