Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Mina [ Objavio: O.Z. ]

08. 11. 2018. 19:24 >> 19:35

MARKOVIĆ TRAŽI

Komunalne službe da rade efikasnije

U Crnoj Gori je prošle godine sakupljeno 254,5 hiljada tona komunalnog otpada sa kabastim i „zelenim“ otpadom, što iznosi oko 98 odsto procijenjene količine proizvedenog, navodi se u Izvještaju o sprovođenju Državnog plana upravljanja otpadom za 2017. godinu koji je Vlada danas usvojila.

U Izvještaju je navedeno da jedinice lokalne samouprave nijesu organizovale upravljanje neopasnim građevinskim otpadom u skladu sa Zakonom i da je potrebno da nastave sa popisom neuređenih odlagališta koji bi trebao da sadži podatke o lokacijima sa koordinatama, procjenjenim količina otpada na tim lokacijama, fotografijama i planom sanacije.

Vlada je, kako je saopšteno nakon sjednice, ukazala jedinicama lokalne samouprave da je neophodno da na propisan način vode precizne evidencije o otpadu, što je i njihova zakonska obaveza, i da organizuju upravljanje neopasnim građevinskim otpadom u skladu sa Zakonom.

Navodi se da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaduženo da u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, nastavi da jača ekološku svijest u mikro sredinama o ekološkim i ekonomskim prednostima pravilnog upravljanja otpadom.

U diksusiji, u kojoj je učestvovalo više članova Vlade, ukazano je na potrebu preduzimanja dodatnih aktivnosti na podizanju svijesti građana o odlaganju otpada.

Marković je najavio da će sa predsjednicima opština lično razgovarati na tu temu i da će se založiti za jačanje pritiska na lokalne komunalne službe kako bi bile revnosnije i djelovale efikasnije.

Usvojen je Prilog izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za period 1. januar – 20. oktobar, koji sadrži prikaz realizovanih aktivnosti i statističke podatke za sva pregovaračka poglavlja po resorima.

Vlada je usvojila i Informaciju o potpisivanju Amandmana broj šest u vezi sa NAVSTAR globalnim pozicionim sistemom (GPS) koje je razvilo Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država i pruža dva nivoa tačnosti kroz uslugu preciznog pozicioniranja (PPS) i standardnog pozicioniranja (SFS) i prihvatila predloženi Amandman.

Kako je objašnjeno, PPS sistem pruža najveći stepen tačnosti i zaštitu od ometanja, a pristup sistemu se kontorliše selektivnom dostupnošću i tehnikama za sprečavanje neovlašćenog pristupa.

„U cilju podrške zajedničkim interesima nacionalne odbrane partnerskih država, organi nacionalne odbrane zemalja potpisnica Memoranduma postaju korisnici ovog sistema“, navodi se u saopštenju.

Memorandumom se, kako se dodaje, pruža ovlašćenje i odobrenje da članice mogu da nabave i koriste GPS-PPS korisničku opremu.

U skladu sa dosadašnjom praksom da svaka nova članica NATO potpiše Amandman Memoranduma, a za Crnu Goru je pripremljen Amandman broj šest, koji bi trebalo da potpišu sve članice NATO-a.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizovanim aktivnostima na pripremi učešća Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai, koji predstavlja globalni forum za raspravu usmjerenu ka pronalaženju rješenja za univerzalne izazove našeg vremena.

Tema univerzalne izložbe, koja će biti održana od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine, je „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti” i obuhvata tri podteme: Mogućnost, Mobilnost i Održivost.

Crna Gora, podsjećaju iz Vlade, nastup na Expo-u realizuje u okviru podteme „Održivost”.

"U okviru aktivnosti na pripremi učešća, imenovana je generalna komesarka izložbe i donijeta Odluka o obrazovanju Organizacionog odbora za učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније