Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Portal RTCG ]

18. 12. 2023. 06:40 >> 16:55
1
Čitaj mi:

IZVJEŠTAJ VLADE

Zbog nepravilnog skladištenja otpada 13 krivičnih prijava

Zbog nepravilnog odlaganja guma od strane kompanije CRBC u Tuzima, otpada u mjestu Kavač u Kotoru, skladištenja otpada u Bijelom Polju i sve veće količine otpadnih hemikalija na lokaciji privremenog skladišta hemikalija u objektu KIPS – Polimka u Beranama, u toku prošle godine ekološka inspekcija je podnijela 13 krivičnih prijava.

Ovo piše u izvještaju o Upravljanju otpadom za 2022. godinu koji je objavilo Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

U Podgorici i Baru odloženo 163.971 tona komunalnog otpada

Kako se navodi u dokumentu, u 2022. godini je podnešena 251 inicijativa na osnovu kojih je ekološka inspekcija izlazila na teren.

Inicijative su se najčešće odnosile na uklanjanje otpada, realizaciju mjera iz elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, buku ali i izvođenje radova u zaštićenim područjima.

Kada je u pitanju građevinski otpad koji nije opasan, navodi se podatak da je prikupljeno 292.077 tone komunalnog otpada sa kabastim i tzv. „zelenim“ otpadom, te da je na sanitarnim deponijama u Podgorici i Baru odloženo 163.971 tona komunalnog otpada.

“Privremeno je uskladišteno 62.316 tona komunalnog otpada, u skladu sa članom 78 Zakona o upravljanju otpadom, dok su primarnom i sekundarnom selekcijom za ponovnu upotrebu i reciklažu komunalna opštinska preduzeća odvojila 4.479 tone (papir, plastiku, metal i staklo)”, piše u dokumentu.

Opština Nikšić je na neuređenom odlagalištu "Mislov do“ odložila oko 28.000 tona.

Tokom 2022. godine, sakupljeno je i pripremljeno za ponovnu upotrebu i reciklažu čak 66.000 tona otpadne ambalaže i 1.780 tona opasnog otpada.

Obrađeno 397 tona medicinskog otpada

U 2022. godini koncesionar je sakupio i obradio 397 tona medicinskog otpada.

Baterija i akumulatora je odvojeno 2.100 tona a otpada iz termičkih procesa 335.039 tona.

Jedan od podaka u ovom detaljnom dokumentu je da je tokom prošle godine, sakupljeno 415 tona otpadnog jestivog ulja.

Piše da se u Beranama privremeno skladište komunalnog otpada „Rujišta“ nalazi  25 kilometara od grada, sa nepristupačnim, neasvaltiranim pristupnim putem.

“Raspisan je tender za izgradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Postojanje velikog broja neuređenih odlagališta prestavlja veliki problem za rad komunalnog preduzeća. I pored redovnog čišćenja velikog broja neuređenih odlagališta ponovo se stvaraju”, piše u dokumentu.

Kada je u pitanju Bijelo Polje, privremeno skladištenje komunalnog otpada „Dobrakovo“ nalazi se na 16 kilometara od grada. Ne radi se odvojeno sakupljanje komunalnog otpada, niti se mjeri.  

Preporuke date u dokumentu su da se resorno ministarstvo zadužuje da u saradnji sa Zavodom za statistiku i Agencijom za zaštitu životne sredine, uspostavi informacioni sistem i jedinstvenu bazu podataka u oblasti upravljanja otpadom, te da se posebnoposveti sjeveru.

Kako se ističe, ovaj resor mora da utiče i na jačanje ekološke svijesti i u skladu sa zakonskom regulativom.

Podsjećaju da je ekološka inspekcija jedna od najvažnijih karika za sprovođenje Zakona o upravljanju otpadom i podzakonskih akata donešenih na osnovu tog zakona. Navode da u toj inspekciji rade dva muškarca i pet žena.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније