Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Vanja Rakonjac, TVCG

16. 03. 2019. 21:27 >> 20:57

EKO-TURIZAM NA SJEVERU

Objedinjavanje ekologije i ribarstva

Sportsko-ribolovni klubovi iz šest crnogorskih gradova, među kojima je i Plav, dobili su od Ministarstva poljoprivrede bespovratna sredstva za realizaciju projekta usmjerenog na očuvanje prirodnih resursa i biodiverziteta. Cilj programa "Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu" jeste unapređenje autohtonog ribljeg fonda, edukacija i promocija sportskog ribolova koji će razviti novi model eko-turizma.

Područja na kojima su se zadržale najljepše prirodne vrijednosti usvajaju i novi model razvoja turizma. Objedinjavanjem ekologije i ribarstva, jezera i rijeke u crnogorskim opštinama otkrivaju se kao autentični lokaliteti za afirmaciju naših vodotoka i biodiverziteta.

U Plavu su načinjeni prvi koraci u razvoju sportsko-rekreativnog turizma. Početak te priče vezuje se za projekat Ministarstva poljoprivrede koje je za šest opština obezbijedilo bespovratna sredstva za promociju i očuvanje životne sredine i ribljeg fonda.

"Osim poribljavanja, radi se i na uređenju ribolovnih staza", kazao je Omar Bašić, predsjednik SRK "Plavsko jezero".

Inovativni segment projekta "Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu" jeste unapređenje autohtonog ribljeg fonda i jačanje ribočuvarskih službi i klubova koji razvijaju nove turističke vrijednosti.

"Povezuju se ribolovni klubovi i lokalne zajednice, a cilj je poboljšanje turističke ponude", ističe Bašić.

Raznovrsna i očuvana priroda Plavskog kraja do skoro je bila naklonjena samo pasioniranim ribolovcima i rekreativcima. Novom strategijom Ministarstvo poljoprivrede, međutim, namjerava da kroz sportski ribolovni turizam privuče korisnike visoke platežne moći. Tako će opštine uključene u projekat osjetiti ekonomnske efekte.U Plavu se zato već pripremaju za Evropsko takmičenje u mušičarenju na kojem se očekuje preko 100 učesnika iz 20 zemalja.

Sredstva koja su dobili, korisnici granta iz šest crnogorskih gradova, iskoristiće kako za poribljavanje određenih voda, unapređenje autohtonog ribljeg fonda, naučna istraživanja i edukaciju, tako i za promociju sportskog ribolova i održivog eko-turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније