Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

A.M. [ Gorica Vukićević / Radio Crne Gore ]

29. 07. 2022. 15:47 >> 16:49

MORSKO DOBRO

"Voda na kupalištima odličnog kvaliteta"

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 19. do 22. jula ove godine, pokazali su da je na 94,5 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, izjavila je za emisiju "Ljeto uz Radio" Bojana Tešević iz JP Morsko dobro.

"Na 3,6 odsto lokacija morska voda je dobrog, dok je na 1,8 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima sanitarno ispravna, bezbjedna za kupanje i rekreaciju. Podsjećam, zakonski okvir propisuje da je potrebno raditi analize minimum jednom mjesečno, no upravo zbog povećanog broja tursita na našoj obali tokom turističke sezone, Javno preduzeće je u okviru svog Programa predvidjelo češće analize, na svakih 15 dana, kako bi imali što bolju i kompletniju sliku kvaliteta vode, te pravovremeno uticali na zaštitu zdravlja kupača."

Nakon formiranja kancelarija Morskog dobra od prošle godine u svih 6 primorskih opština, stvorili su se uslovi da se proces kontrole u zoni morskog dobra odvija efikasnije, kaže Tešević.

"Služba za kontrolu i održivi razvoj je intezivirala svoje aktivnosti na terenu . Takođe, zbog povećanog obima posla na pripremi i praćenju turističke sezone angažovala je dodatne kontrolore , a sve u cilju kvalitetnog sprovođenja ugovorenih obaveza kako bi posjetiocima pružili sto ugodniji boravak na crnogorskoj obali . Najveći broj nepravilnosti tokom jula se odnosi na nepoštovanje uslova da polovina kupališta bude oslobođena plažnog mobilijara, kada se radi o javnim kupalištima. Takođe, izražen je nedostatak spasilačke službe. Naravno sve uočene nepravilnosti se konstatuju kroz službene zabilješke, a koje se na dalje postupanje upućuju nadležnim inspkecijskim organima. Do sada , u ovoj godini , imamo oko 250 zahtjeva za inspekcijski nadzor , koji se najvise odnose na organizaciju kupališta odnosno ispunjavanje uslova u pogledau uređenosti, opremnljenosti,vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru i bespravno postavljanje privremenih objekata u zoni morskog dobra. Dakle objekata koji nisu planirani važećom planskom dokumentacijom."

U toku je akcija suzbijanja bespravnog postavljanja plažnog mobilijara , na pontama u opštini Kotor.

"Uočeno je postavljanje plažnog mobilijara na lokacijama koje nisu planirane kao kupališta, uglavnom u opštinama Herceg Novi i Kotor, gdje se na javnim površinama, na pontama i mandraćima postavlja plažni mobilijar koji zauzima javnu površinu i ograničava pristup obali. Ovo je problem koji traje više decenija i nastojaćemo da Javno preduzece za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u saradnji sa inspekcijskim organima Opstine Kotor, sprovodi akciju uklanjanja bespravno postavljenih lezaljki, kao i uklanjanja ograda, lanaca i drugih predmeta koji sprečavaju nesmetano koriscenje javnih površina. Nadamo se da ce ova akcija datirezultate na obostrano zadovoljstvo i mještana i turista. Jer ponte predstavljajujavno dobro od opšteg interesa, koje treba i mora da bude na raspolaganju svim pojedincima, pa čak i u slučaju kada su iste ustupljene na korišćenje zakupcu na osnovu Javnog poziva, a u skladu sa važećom planskom dokumentacijom."

Programom korišćenja sredstava za ovu godinu, od 8 izdvojeno je 5 miliona eura, za unapređenje obalne infrastrukture.

"Ono sto bih napomenula da kroz umanjenje tekuće potrošnje u prethodnoj godini stvorili smo uslove da imamo veći budžet za ulaganje u obalnu infrastukturu u svih 6 primorskih opština a koja će značajno unaprijediti turističku ponudu Crnogorskog primorja. Za razliku od prethodnih godina , prilikom formiranja kapitalnog budžeta imali smo sastanke sa predstavnicima svih primorskih opština, saslušali njihove predloge i na osnovu tih sugestija koncipirali kapitalni budžet. Za kapitalne projekte smo izdvojili oko 5 miliona eura . U cilju pripreme predstojeće turističke sezone, realizovali smo značajne infrastukturne projekte . Zaključkom Vlade pokrenuta je kompletna procedura za stavljanje u funkciju lokacije privremenog karaktera , koja se nalazi u neposrednoj blizini planiranog vodnog terminala, na koju će tokom sezone moći da pristaju plovni objekti za potrebe Aerodorma Tivat, a sve u cilju izbjegavanja gužvi na Jadranskoj magistrali tokom ljetnje turističke sezone", zaključila je Tešević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније