Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Portal RTCG

03. 07. 2015. 14:27 >> 14:20

KAVEZI DALEKO OD OBALE

Uzgajaćemo ribu po ruskom modelu

Institut za biologiju mora iz Kotora predložio je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja plan „Potencijalne zone za marikulturu”, koji predvi]a da se po uzoru na ruska isustva, u specijalnim kavezima uzgaja riba daleko od obale.

Kako je saopšteno iz instituta, taj plan uskoro bi trebalo da usvoji Vlada Crne Gore.

"Budućnost marikulture je u udaljavanju od obale, kako bi što manje uticala ne ekosistem mora, povezala se sa turizam, i povećala snabdijevanje Crne Gore svježom ribom", kazao je na konferenciji za medije Aleksandar Joksimović iz kotorskog Instituta.

On kaže da su za to neophodni kavezi, koji bi se spuštali u vodu, autmatizovani, kao podmornice.

"Njih su razradili ruski naučnici i uspešno su isprobani u Kaspisjkom, Crnom moru i u Italiji. Grupa Alijansa je zajedno sa ruskom kompanijom Sadko i specijalistima iz Sankt Peterburga spremna da proizvede i isproba prvi sistem od 3 do 6 takvih kaveza na dijelu mora u Crnoj Gori. U svaki kavez može stati oko 100 tona ribe. Jedno preduzeće moglo bi najmanje da udvostruči produkciju marikulture Crne Gore bez rizika za tiruzam i morsku sredinu", kazao je Joksimović.

On ističe da je crnogorska kompanija PAMEX već izrazila želju da započne uzgajanje riblje produkcije dalje od obale u takvim kavezima, u partnerstvu sa Grupom Alijansa i IBM.

"Predstoji dobijanje dozvole i neophodnih investicija", pojasnio je Joksimović.

Još dvije stanice za kontrolu morske vode

U okviru projekta Centra uspješnosti u bioinformatici (BIO-ICT) Institut za biologiju mora iz Kotora nabavio je još dvije stanice za kontrolu nivoa zagađenosti morske vode. Stanice će biti instalisane u Institutu i području Ljute.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije stanice su nabavljenje sredstvima Svjetske banke u okviru HERIC prvog pilot projekta Centra uspješnosti u bioinformatici, preko ruske kompanije "Grupa Alijansa" koja već ima uspješnu saradnju sa kotorskim Institutom.

Dopremu stanica je iz Sankt Peterburga pratio i njihov konstruktor prof. dr Sergej Holodkevič.

Kako je saopštio Aleksandar Joksimović iz Instituta za biologiju mora, mjerne stanice će biti instalirane u reonu Kotora, pored IBM, i u Ljutoj, na farmi za proizvodnju ribe i mušulja COGI, koji je inače i industrijski partnetr u projektu BIO-ICT.

"Jedan od glavnih ciljeva proejta BIO-ICT je povizivanje nauke i privrede, tako da partnerstvo COGIMAR-a ima izuzetan značaj. To daje mogućnost njihovog daljeg komercijalnog korišćenja od strane potencijalnih zainteresovanih strana u Crnj Gori i regionu Korist će biti dvostruka: proizvođač će potvrditi ekološku čistoću svoje produkcije, a kontrola nivoa zagađenja zaliva će biti pojačana", kazao je Joksimović.

Prema proračunima Grupe Alijansa, za buduće pokrivanje cijelog zaliva ovim sistemom monitoringa, neophodno je minimum 10 do 12 stanica. Dvije nove nabavljane stanice će biti uvezane sa već postojećom koju je Alliance ranije donilarala Agenciji za zaštitu životne sredine i IBM-u, za potrebe eksperimentalnog monitoringa stanja mora ispred IMB.

Kako je pojašnjeno na konferenciji za medije razmatra se mogućnost dalje nadogradnje postojeće opreme i mjernih stanica kroz projekat BIO-ICT koji bi sa idejnim tvorcima ove metode, razradio sistem elektronskog povezivanja i upravljanja svim stanicama. Za sada će stanice biti povezane međusobno optičkim kablom.

"To će omogućiti da se sa njoh dobija informacija i usmjerava ka budućoj jedinstvenoj bazi podataka u centru BIO-ICT", kazao je Joksimović.

Projekat je izuzetno važan za Crnu Goru u cjelini.

"U 2016. godini Crna Gora treba da započne pregovore sa EU u poglavlju 27 Zaštita životne sredine, a aktivan razvoj projekta će doprinijeti ispunjavanju zahtjeva EU. Pored toga, uspješna realizacija ovakvih projekta u Crnoj Gori će stvoriti mogućnosti dobrog naučnog povezivanja sa sličnim institucuijama u Evropi", naveo je Joksimović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније