Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

14. 11. 2022. 07:30 >> 21:47

ŠTA KUPUJEMO?

Pljevaljski sir pet eura, uvozni duplo skuplji

Uprkos brojnim apelima da kupujemo domaće, čini se da većina građana u marketima prvo posegne za proizvodima iz uvoza. Takav je slučaj i sa crnogorskim sirom, koji je skoro duplo jeftiniji u odnosu na uvozne, i koji bi, kad bi naučili da cijenimo svoje, mogli i da izvozimo i da od toga dodatno prihodujemo.

Cijene u Crnoj Gori za godinu su zvanično porasle 16 odsto, koliko prema podacima Monstata iznosi inflacija u septembru u odnosu na isti mjesec lani. No, pri kupovini hrane utisak je da je za istu količinu novca potrošačka korpa prepolovljena. Danas duplo praznija.

Najviše su rasle cijene mlijeka, sira i jaja zbirno oko 37 odsto. Konkretnije, prošle smo godine za 20 eura kupovali četiri kilograma punomasnih sireva, ove samo dva. Preostala dva kilograma je umjesto nas pojela inflacija.

A, za dobru ishranu nijesu nam potrebni edameri i gaude. Dovoljan je pljevaljski sir, koji je i kvalitetniji i duplo jeftiniji od uvoznih, kažu njegovi proizvođači.

Proizvođači mladog sira su za godinu cijenu podigli tek za euro, pa kilogram sada prodaju za pet eura. To je, kažu, preniska cijena s obzirom na uloženi rad i trud i od resornog ministarstva očekuju neophodnu pomoć i podršku.

Dejan Kandić, TVCG 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније