Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

M.L.B. [ Beta ]

30. 05. 2022. 21:13 >> 21:13
2

ZBOG SANKCIJA

Zelenski kritikovao EU 

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, obraćajući se danas šefovima država i vlada zemalja EU, kritikovao Evropsku uniju zbog činjenice da šesti paket sankcija Rusiji još nije stupio na snagu.

"Peti paket sankcija uveden je 8. aprila i od tada je prošlo 52 dana. Napredak u sankcijama je neophodan da bi se Rusija primorala da traži mir sa Ukrajinom", rekao je Zelenski, prenosi TASS.

On je ponovio da ne može biti kompromisa na račun suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zemlje EU već oko mjesec dana ne mogu da postignu kompromis o šestom paketu sankcija Rusiji, koji bi, prema ocjeni Evropske komisije, trebalo da uključuje embargo na naftu.

Predloženo je da se uvede zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije šest mjeseci nakon stupanja na snagu šestog paketa na uvoz naftnih derivata od 2023. godine

Mađarska se protivi ovim mjerama, uz Slovačku, Češku i Bugarsku, jer smatra da će šteta od donošenja restriktivnih mjera biti katastrofalna po evropsku privredu.

U ovom trenutku, da bi dobila saglasnost Mađarske, Evropska komisija je značajno ublažila svoj stav, najavljujući da neće biti zabrane isporuke nafte iz Rusije kopnenim putem već samo morskim.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije danas rekao da je spreman da podrži šestu rundu sankcija ako se garantuje sigurnost snabdijevanja Mađarske naftom.

Orban je rekao da je ideja dobar pristup situaciji ali i da želi garancije da bi u slučaju "nesreće" sa kopnenim naftovodom Mađarska "imala pravo da dobije rusku naftu iz drugih izvora".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније