Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.B. [ Politika.rs ]

22. 01. 2024. 10:52 >> 11:06

SLOVAČKI PREMIJER

"Nerealno je da Rusi napuste Krim, Ukrajina mora da ustupi dio teritorije"

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je ustupanje dijela ukrajinske teritorije Rusiji jedini način da se okonča rat sa Rusijom i ponovio je da se protivi članstvu Ukrajine u NATO, prenosi portal Politiko.

"Mora postojati neka vrsta kompromisa. Šta očekuju, da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno", rekao je Fico za slovački javni servis RTVS.

Slovački premijer preuzeo je vlast u decembru 2023. godine nakon što je njegova ljevičarsko-populistička partija Smer pobijedila na septembarskim izborima uz obećanje da će prestati da šalje oružje Kijevu, da će blokirati potencijalno članstvo Ukrajine u NATO i da će se suprotstaviti sankcijama Rusiji.

Uoči planiranog sastanka slovačkog lidera sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom u srijedu, Fico je u subotnjem intervjuu ponovio svoje protivljenje nastojanjima Ukrajine za pridruživanje NATO.

"Reći ću mu da sam protiv članstva Ukrajine u NATO i da ću staviti veto. To bi bila samo osnova za treći svjetski rat, ništa drugo. Ukrajina nije nezavisna i suverena zemlja već je pod totalnim uticajem i kontrolom Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Fico.

Naglasio je da Ukrajina od Slovačke "neće dobiti nikakvo oružje".

"Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih država na svijetu", zaključio je Fico. 

Slovački premijer je prošle nedjelje podržao mađarskog premijera Viktora Orbana u blokiranju paketa pomoći EU Ukrajini od 50 milijardi eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније