Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Politika [ R.B. ]

13. 02. 2024. 18:46 >> 18:46
2

PROCJENA UNESKA

Ukrajini treba 8,5 milijardi za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti

Ukrajini će tokom naredne decenije biti neophodno oko 8,5 milijardi eura za obnovu kulturnih i turističkih znamenitosti nakon početka rata u Rusiji, saopštila je danas organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Unesko je procijenio da je u oblasti kulture i turizma u Ukrajini tokom dvogodišnjeg rata izgubljeno preko 17,7 milijardi eura prihoda, prenio je AP.

Agencija UN je saopštila da je tokom borbi oštećeno 341 kulturno mjesto širom Ukrajine u vrijednosti od oko 3,2 milijardi eura, uključujući i glavni grad Kijev, kao i Lavov i Odesu.

"Jedno od mjesta, koje je ozbiljno oštećeno, svakako je katedrala u Odesi", rekla je šefica kancelarije Uneska u Ukrajini Kjara Deci Bardeski.

Unesko je oštro osudio napad ruskih snaga u julu 2023. godine na istorijske zgrade u centru Odese, oblasti koju je agencija UN prošle godine obilježila kao ugroženo mjesto svjetske baštine.

Napad je odnio najmanje dva života i oštetio nekoliko lokacija, u koje spada i Preobraženska katedrala iz 18. vijeka, glavna pravoslavna crkva u Odesi, podsjeća agencija.

Unesko je naglasio i da namjerno uništavanje objekata kulturne baštine, uključujući vjerske objekte i artefakte, može da predstavlja ratni zločin.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније