Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.B. [ Mina ]

19. 04. 2024. 22:36 >> 22:36
1
Čitaj mi:

STOLTENBERG

NATO spreman da pošalje protivvazdušne sisteme Ukrajini

Države članice NATO-a saglasile su se danas da pošalju Ukrajini više sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i Patriot sisteme, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Kako prenosi Radio Slobona Evropa, Stoltenberg je, nakon video sastanka ministara odbrane NATO-a sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirem Zelenskim, kazao da ke NATO provjerio postojeće kapacitete u Alijansi.

"Ima sistema koji mogu da budu poslati Ukrajini. Prema tome, očekujem uskoro nove objave o sistemima protivvazduhoplovne odbrane", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, pored Patriota, ima drugih sistema oružja koje saveznici mogu da pošalju, među kojima su i sistemi SAMP-T, rakete zemlja-vazduh francusko-italijanske proizvodnje.

"Neću dati precizne cifre, ali radimo sa saveznicima da osiguramo da donesu dobre odluke da snabdiju nove sisteme Patriot", rekao je Stoltenberg.

Zelenski je, u govoru putem video linka na Savjetu NATO-Ukrajina, poručio članicama NATO-a da je Ukrajini potrebno najmanje sedam Patriot ili drugih vrhunskih sistema protivvazdušne odbrane da bi se suprotstavili ruskim vazdušnim udarima.

On je opisao trenutni nivo strane pomoći kao "veoma ograničen" i rekao da Izrael nije bio prepušten sam sebi tokom masovnog vazdušnog napada Irana.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin mora da bude spušten na zemlju, a naše nebo ponovo mora da postane bezbjedno. I to u potpunosti zavisi od vašeg izbora", kazao je Zelenski, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je ocenio da Rusija trenutno ima prednost u vazduhu, ograničavajući sposobnost Ukrajine da napreduje na liniji fronta.

"Očigledno je da su sada, dok Rusija ima vazdušnu prednost i može da se osloni na svoj teror iz dronova i raketa, naše mogućnosti na zemlji, nažalost, ograničene", dodao je Zelenski.

Rusija je poslednjih sedmica pojačala bombardovanje energetske infrastrukture Ukrajine i njenih gradova, pojačavajući pritisak na Kijev dok brojnije i bolje opremljene snage Moskve polako napreduju na bojnom polju na istoku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније