Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M./М.Л.Б./О.З. [ rtcg.me/Mina ]

12. 12. 2022. 17:43 >> 06:33
47

NAJAVLjENE BLOKADE GRADOVA

Razišli se građani koji su protestovali ispred Skupštine

Građani koji su danas protestovali ispred Skupštine razišli su se oko 20 sati. Nakon ponovnog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku, učesnici protesta ispred parlamenta srušili su zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac.

Video: Marko Terzić, TVCG

Skupština Crne Gore usvojila je danas po drugi put izmjene i dopune Zakona o predsjedniku. Za usvajanje tog akta, glasao je 41 poslanik.

Učesnici protesta su zvižducima ispratili usvajanje zakona, a nakon toga su ka zgradi parlamenta, koju obezbjeđuju jake policijske snage, poletjele kamenice i flaše.

Kamenicom je razbijeno staklo na ulaznim vratima Skupštine. Iz bezbjednosnih razloga, svjetlo u parlamentu je ugašeno.

Uprava policije je saopštila da po raspoloživim informacijama u protestima ispred Skupštine niko od građana, ni policijskih službenika nije zadobio teške tjelesne povrede. Policija navodi da su osobe sa fantomkama i kapuljačama na policijske službenike bacali kamenice, flaše, pirotehnička i eksplozivna sredstava, kao i da su koristili ručni sprej – suzavac.

Video: Ivana Popović, TVCG

Izvršni direktor Foruma Luča Nebojša Mrvaljević kazao je nakon incidenata da je skup prekinut i zamolio građane da se raziđu, ali više stotina građana je ostalo ispred Skupštine.

Sa građanima su bili i poslanici DPS-a koji su ih pozivali da se mirno raziđu

Jedan dio demonstranata se ranije razišao,  nakon obraćanja Predraga Vušurovića.

Video: Marko Terzić, TVCG

Tokom dana policijski štit ispred Skupštine bio je pojačan, dolaskom još policajaca pod punom opremom.

 

Vušurović: Od sjutra blokada svih gradova

Učesnik protesta ispred parlamenta Predrag Vušurović poručio je, nakon usvajanja Zakona o predsjedniku, da će od sjutra blokirati sve gradove u Crnoj Gori.

"Koliko nas ima, a ima nas, tek će da vide", poručio je Vušurović.

Kazao je da je današnjim glasanjem izdaja Crne Gore definitivno potvrđena.

"Izdaja po dubini i do korijena, na to odgovor može da bude samo blokada", rekao je Vušurović.

Organizatori su pozvali građane da prate njihove istrukcije tokom cijelog dana i da budu pripravni i da će biti ispred Skupštine sve dok ne vide kakav će biti ishod glasanja u Skuštini, te da će javnost obavijestiti o svim daljim potezima.

Građanski aktivista Predrag Vušurović je od okupljenih ispred Skupštine tražio da sačekaju da vide hoće li biti izglasan Zakon o predsjedniku.

“Ono što smo danas napravili jeste blokada Podgorice. Sad vas molim da sačekamo ovdje i vidimo dokle daleko i dokle duboko se u izdaju u ovoj kući može ići”, kazao je Vušurović.

Protestu prisustvuje više poslanika DPS-a i SDP-a, vidljive su crnogorske zastave i zastave Evropske unije. Građani su žvižducima pozdravili više poslanika prilikom uslaska u Skupštinu.

Najavljenim izmjena mijenjaju se nadležnosti predsjednika i to u dijelu izbora mandatara, poslanici su početkom novembra već izglasali ove izmjene, međutim predsjednik države Milo Đukanović odbio je da potpiše taj akt i vratio ga na ponovno odlučivanje.

Ukoliko se desi da poslanici po drugi put izglasaju ove izmjene predsjednik je po Ustavu dužan da ih potpiše.

Mladić priveden pa pušten

Tokom protesta pripadnici policije priveli su jednog učesnika protesta Pokreta "Ima nas" navodno zbog toga što je nosio gas masku.

Mladić je priveden na Bulevaru Stanka Dragojevića, a okupljeni građani negodovali su i nisu dozvolili policiji da ga maricom sprovedu do stanice policije.

Nakon kraće rasprave sa policijskim službenicima, mladić je pušten.

Pritom je jedan od okupljenih zamolio građane da se mirno povuku i vrate ispred zgrade parlamenta.

Organizatori su ranije najavili da će kolonama automobila „preplaviti“ Podgoricu kako bi poslali snažnu podršku da je „danas dan D kada je u pitanju normalno funkcionisanje države, ustavnog poretka i pravnog sistema“.

Kolone automobila stvorile su gužve na većini saobraćajnica u gradu, a dolazak u Podgoricu najavljen je iz skoro svih gradova u Crnoj Gori.

Iz Organizacionog odbora Pokreta su kazali da je, nakon kraha pregovora predstavnika poslaničkih klubova u Skupštini, jasno da je dio političkih partija spreman da ide do kraja u rušenju ustavnog poretka i uništavanju države.

“I da je odgovor građanske i evropske Crne Gore obaveza svakog odgovornog pojedinca u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Iz Pokreta Ima nas su kazali da neće odustati od svojih zahtjeva i da neće biti kompromisa sa odbranom državnih interesa.

Stvorene su velike kolone automobila jer je blokirano nekoliko ulica.

Zatvoren je Bulevar Stanka Dragojevića, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, od hotela Hilton do Stare zgrade Vlade i Karađorđeva ulica, od Ulice slobode do Bulevara Stanka Dragojevića", naveli su iz policije.

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније