Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 01. 2023. 20:30 >> 21:07
6

BOŠNjAK - POPA

Najmanje jedna žena i jedan pripadnik manjinskog naroda da budu kandidati za Ustavni sud

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak predložila je model po kojem bi se najefikasnije moglo doći do dogovora oko izbora sudija i koji bi, kako smatra, on bio prihvatljiv za sve.

Kako je saopšteno iz Skupštine, po ovom modelu, od predloženih 26 kandidata, došli bi do neophodna četiri kandidata, od kojih bi najmanje jedan kandidat morala biti žena, ali bi se ispoštovala i zakonska obaveza da najmanje jedan sudija bude iz redove manje brojnih naroda.

Bošnjak je danas održala sastanak sa šeficom Delegacije Evropske unije Kristinom Oanom Popom, kojoj je i predstavila model

"Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, posebno o neophodnosti izbora sudija Ustavnog suda, kako bi se stekli uslovi za održavanje najavljenih predsjedničkih izbora, što je neophodno ukoliko Crna Gora planira da ostane na putu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Popa je pozdravila transparentno sprovođenje procedure intervjua sa kandidatima za sudije Ustavnog suda na nivou Ustavnog odbora.

Popa je, kako piše u saopštenju Skupštine, apelovala na sve političke aktere da konstruktivno sarađuju u cilju hitnog izbora nedostajućih sudija, a u interesu svih građana Crne Gore.

"Ona je navela da će Evropska unija nastaviti da prati ovaj proces, veoma pažljivo. Takođe, na sastanku je bilo riječi i o izboru članova Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca, kao i o izmjenama izbornog zakonodavstva", zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније