Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

08. 09. 2022. 20:32   >>  22:15 2

SEDAM DECENIJA NA TRONU

Elizabeta Druga, biografija kraljice

Kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini. Sedam decenija provela je na tronu britanske monarhije, a nije ni trebalo da postane kraljica. Krunisanje 26-godišnje Elizabete 1953. godine bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. vijeku. Uprkos protivljenjima, njen brak sa princem Filipom trajao je pune 73 godine.

Kada se Elizabeta rodila, interes javnosti nije bio prevelik. Bila je tek treća u nasljednom nizu, a oči javnosti su i ovako bile uprte u njenog harizmatičnog strica Edvarda Osmog, kojeg je narod obožavao. Edvard i jeste postao kralj nakon smrti njegovog oca, ali se prijestola odrekao zbog ljubavi prema Amerikanki Volis Simpson.

Pošto njen otac kralj Džordž Šesti i majka Elizabeta nisu imali više djece sem Elizabete i njene mlađe sestre Margaret, pozicija britanskog monarha bila joj je zagarantovana. Kada je saznala da će postati kraljica, uopšte nije bila srećna.

Ipak, Elizabeta je od malena bila omiljena u Velikoj Britaniji. U kući su je iz milošte zvali Lilibet, a nju i njenu sestru odgajala je guvernanta, koja je kasnije opisala Elizabetu kao posebno dete, izuzetno uredno, pedantno sa velikim odgovornošću.

Vinston Čerčil ju je jednom prilikom opisao kao veliki autoritet, jer je još od malih nogu video u njoj odlučnost.

Brak sa grčkim kraljevićem Filipom nije bio najbolje prihvaćen u Bakingemskoj palati, a najveći protivnici vjenčanju bile su njena majka i baka. Najviše zbog činjenice da je veliki dio njegove rodbine njemačkog porijekla, a venčanje se odigralo 20. novembra 1947, tek dvije godine nakon okončanja Drugog svjetskog rata.

Uprkos tome što je Filip postao britanski građanin i princ i vojvoda od Edinburga, brak je bio kontroverzan i zbog toga što je on rođen kao pravoslavac, a njegove sestre su bile udate za naciste.

Nedugo posle vjenčanja preselili su se na Maltu, gde je Filip bio stacioniran, a malo mediteransko ostrvo postala je jedina zemlja pored Velike Britanije gde je Elizabeta živela.

Krunisanje u Vestminsterskoj opatiji

Krunisanje 26-godišnje Elizabete 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji bio je najpopularniji kraljevski događaj u 20. vijeku. Njeno penjanje na prijesto ulilo je novu energiju u bankrotiranu i ratom iscrpljenu Veliki Britaniju.Više od 100 miliona ljudi slušalo je prenos na radiju, a 27 miliona je pratilo na televiziji putem Bi-Bi-Sija.

Prva je bila kraljica Meri Prva Tjudor, koja je krunisana 1. oktobra 1553. godine. Kraljičina baka Meri od Teka, stara 81 godinu, bila je prva kraljica koja je videla svoje unuče na tronu, međutim, umrla je prije krunisanja.

Šest i po decenija uz kraljicu

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo je 2021. godine, u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina, i zato je ličnost koja je bila u najdužem braku sa jednim britanskim monarhom.
Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled. Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji umesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju.

"Ponašamo se kao da pripadamo jedno drugome godinama", napisala je Elizabeta u pismu svojim roditeljima ubrzo nakon udaje.

Tokom narednih decenija, kraljica Elizabeta javno je nekoliko puta govorila o tome koliki je uticaj Filip imao na nju, nazivajući ga svojom snagom i temeljem.

Proslava platinastog jubileja

Kraljica Elizabeta je povodom ovogodišnje proslave 70. godišnjice stupanja na prijesto, objavila da želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude poznata kao kraljica supruga kada princ Čarls postane kralj.

Kraljica je, takođe, podržala svog najstarijeg sina kao budućeg monarha. "Željela bih da vam svima izrazim svoju zahvalnost na podršci. Ostajem vječno zahvalna zbog lojalnosti i naklonosti koje mi i dalje pružate", istakla je pisanoj poruci.

"I kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju lojalnu službu", istakla je Elizabeta.

Mehaničarka, vozač hitne pomoći i ljubitelj konja i pasa

Tokom Drugog svetskog rata, Elizabeta je radila kao mehaničarka u teritorijalnoj odbrani Londona. Bila je izuzetno dobra u popravljanju kamiona, a vozila je i kola hitne pomoći.Odličan je vozač, ali nema dozvolu.

Jednom je potpuno šokirala saudijskog kralja Abdulaha kada ga je provozala kroz svoje imanje. Isprva je kralj bio iznenađen što je uopšte sjela na vozačko mesto, a onda je ostao zapanjen njenom izuzetno brzom vožnjom po uskim ulicama.

Veliku ljubav gajila je prema psima i konjima, a obožavala je i konjske trke.

U Velikoj Britaniji je obožavaju. Jedini trenutak kada je britanska monarhija bila u krizi popularnosti bila je pogibija princeze Dajane 1997. godine. Elizabeti su tada zamjerili hladan odnos.

Posjetila je 117 zemalja i proputovala 1,7 miliona kilometara. Kao što je slučaj sa vozačkom dozvolom, Elizabeta nije imala ni pasoš, što je i logično kada se ima u vidu činjenica da se pasoši izdaju u njeno ime, pa bi bilo besmisleno da samoj sebi dala dopuštenje za putovanje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније