Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ Insajder ]

26. 03. 2024. 20:31 >> 20:32

POČELO SUĐENJE

Zvicera brani Šarićev saradnik

U Specijalnom sudu u Beogradu optuženi pripadnici organizovane kriminalne grupe "vračarci" negirali su optužbe za tri teška ubistva i šest pokušaja teških ubistava. Ukupno 28 optuženih se izjašnjavalo o optužnici i krivici.

Prvooptuženima vođama vračarske kriminalne grupe Nikoli Vuševiću zvanom Džoni sa Vračara i Urošu Piperskom, koji su u bjekstvu, sudi se u odsustvu. U odsustvu se sudi i odbjeglom Radoju Zviceru, označenom vođi "kavačkog klana", prenosi Insajder.

Na sudu, Zvicera brani advokat Dejan Lazarević, poznat kao optuženi pripadnik grupe Darka Šarića, i branilac vođa klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prenosi Insajder.

Sa četiri spojene optužnice, vračarska grupa tereti se za ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Šarca. 

Sva tri ubistva izvršena su 2020. Na teret im se stavljaju i pokušaji ubistva Lazara Vukićevića 2019, koga je kasnije, prema optužnici, ubio klan Veljka Belivuka, zatim Samira Divljanovića i Miloša Nilovića 2020. i Andrije Zarića i Arsenija Stefanovića 2021. godine.

Na optužnici se nalazi i i vođa "kavčana", Radoje Zvicer. On se sa Nikolom Vuševićem vođom vračaraca, tereti za pokušaj ubistva njihovog saradnika Strahinje Savića, koga su u strahu da ne postane svjedok saradnik protiv njih, planirali da otruju cijanidom u zatvoru u Bijelom Polju.

Na udaru policije, vračarci su se našli u oktobru 2022. godine. 

Od tada u pritvoru je 27 optuženih, jedan se brani sa slobode, šestorica su u zatvorima u drugim zemljama, a za njih 11 je raspisana međunarodna potjernica.

Jedina žena na optužnici je Aleksandra Čović, sestra Lazara Ilića, koji je u pritvoru u Crnoj Gori zbog sumnje da je direktni izvršilac ubistva Aleksandra Šarca. Aleksandra Čović je optužena da je učestvovala u pripremi ubistva Strahinje Savića u Crnoj Gori.

Pred sudiju Svetlanu Aleksić, koja predsjedava sudskim većem, danas su jedan za drugim izlazili optuženi pripadnici "vračarske grupe", od kojih su najpoznatiji Luka Cerović, Marko Drakula, Nikola Kačarević i Vuk Ursulov.

Većina se izjasnila da je razumjela optužnicu, svi da nisu krivi i da će detaljnije iznijeti svoju odbranu, osim optuženog Danila Tešića koji je pred sudom pokazao uvjerenje Trećeg osnovnog suda da se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak i odbio da se izjasni o krivici.

Tužilac Milenko Mandić u uvodnom izlaganju predložio je dokaze za posljednje dvije spojene optužnice a koje terete optuženog Vuka Ursulova i Marka Drakulu. Ursulova za ubistvo Dragana Ristića, a Marka Drakulu za pokušaj ubistva Lazara Vukićevića. Kao dokaze, tužilac Mandić je predložio brojne izvještaje, vještačenja, foto-dokumentaciju i zapisnike MUP-a, Biloškog fakulteta, sudskih vještaka, ali i poruke sa Skaj splikacije.

Predloge dokaza iznijeli su i advokati okrivljenih.

Suđenje se nastavlja u četvrtak odbranom okrivljenih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније