Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

31. 03. 2024. 11:49 >> 12:58
Čitaj mi:

Pravila opuštenosti

Pivo dušu čuva

Piše: Vlatko Simunović  

Uz nekadašnje pivo, mogao si preživeti dan bez potrebe da sve svoje probleme rješavaš odjednom. Puna čaša podsjećala te da je čovjek rođen za sreću na ovom a ne na nekom drugom svijetu. Prazna te obavezivala da izbjegavaš dva zla - žurbu i neodlučnost. Danas je to samo piće za dane kada ne znaš što bi popio.

Kao da je juče bilo. Moj tetak, Petar Abramović, naturalizovani Bokelj, vratio se iz Holandije. Vidim njega i mog oca. Sjede ispod velike murve, puše holandske cigare i piju Nikšićko pivo. Tetak kaže da Njemci i Holanđani pivo ne tretiraju kao alkoholno piće. Kaže: Za Holandeze, pivo je hrana. Moj stari govori: Nije hrana ali kunem ti se da je nužno za život duše.

KULTURA I TRADICIJA

U Nikšiću, svi su pili Nikšićko pivo i ni najmanje im nije smetalo što druga piva ne postoje. Ni meni koji sam se tek spremao da popijem svoje prvo pivo to nije pravilo problem.

Jednom se jedan kleo da je, dok je bio u vojsci, pio Pećko pivo i da “nije gore od ovog našeg”. Moj stari mu je rekao: Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga. Potom je potegao baš dobar gutljaj Nikšićkog.

Drugi se spustio u Budvu i sa čuvenim Milanom Nikčevićem pio pivo Peroni. Gnjavio nas je pričom da je kod njega u hotelu vidio deset vrsta piva, da neka od njih “dolaze” samo u zelenim flašama i da su te flaše “taman pola ove u kojoj toče naše pivo”. To su muškarci uz koje sam odrastao tretirali kao savršenu, kompletnu i ničim izazvanu laž. Sumnjičavo su vrtili glavama. U svijetu nama poznatom, taj ko bi njih osudio da piju pivo koje stiže u zelenim flašama ne bi mogao računati da će tako sebi produžiti dane i noći na zemlji. Ko je lud da toči pivo u flaše manje od zapremine 0.5 l? Koja bi budala kupovala pivo u manjim flašama ako je dostupno pivo u flašama zapreminje 0.5 l? Tako smo učeni da razmišljamo.To je naša kultura i tradicija!

JA SAM PIVO TVOJE 

Možda vas gnjavim poznatim detaljima ali svi smo te 1974. godine znali da je Nikšičko pivo najbolje pivo na svijetu i da ne vrijedi piti drugo pivo osim Nikšićkog. To godine u Nikšiću i za Nikšićane pivo je bilo Bog. Slovom i brojem 12 (dvanaest) odsto alkoholnog ekstrakta! Negdje drugo mušku su djecu savjetovali da vježbaju balet i sviraju harmoniku, violinu, gitaru...Nas su savjetovali da treba biti skroman i na pitanje koliko možeš da popiješ piva odgovoriš - pet. Zašto pet. Pet flaša Nikšićkog je taman toliko da te ne bi prezreli kao slabića i dovoljno da niko ne pomisli da pretjeruješ.

Te 1974. godine Njemačka u finalu Svjetskog prvenstva u fudbalu pobijedila Holandiju 2 : 1 a Nikšićko pivo je nagrađeno na svjetskoj izložbi piva u Briselu. Na otvaranju šampionata Jugoslavija je sa Brazilom odigrala 0 : 0.

DESET GODINA POSLIJE

Prve Njemce u životu vidjeću deset godina kasnije. U Dubrovniku, na Babinom kuku, 1984. Zapravo, vidio sam samo Njemice. Od svih njih sjećam se samo jedne koja nije bila neko čudo od đevojke ali je pristala je da sa nama pije Nikšićko pivo. Pila ga je kao najbolji momak.Tu se kida konac priče...

Jedan od nas potukao se s nekakvim Čedomilom iz Krapinskih Toplica. Taj ga je uvjeravao da je pio Nikšićko pivo koje su punili u pogonima Dalmacijavina u Splitu. U zoru su nas izbacili s smještaja. S prvim autobusom morali smo da se vratimo. On za Trebinje. Ja u Nikšić.

To su direktne posljedice prve odbrana časti Nikšićkog piva kojoj sam svjedočio u svom životu.

Poslije su šeprtlje pivaru Trebjesa prodali Belgijancima a ovi preprodali nekom američkom fondu. Belgijanac, direktor nikšičke pivare, Patris Dirik, živio je u mom komšiluku, na Ibričevini. Kad se sretnemo, nijesam ga pozdravljao. Ni on se nije nametao. Njemu za inat kupovao sam Tuborg.

Moj poznanik, Trebinjac, na kraju se nastanio u Panami.Od 1996, godina ne pije pivo. Kako kaže “postao je izdajica iz nevolje”. Ljekari su mu ustanovili netoleranciju na gluten.  

Čujemo se jednom godišnje. Kad govorimo o njegovom dolasku, pitam - planiraš li da se vratiš kući? On kaže: U Evropu? Možda.

Ove godine bi trebao bi da dođe.

Ako mi nadležna božija naklonost pruži priliku da ga vidim Pod platanima pokloniću mu jednu etiketu. Na njoj piše Nikšićko pivo - proizvedeno u fabrici piva i slada Trebjesa Nikšić, punjeno u pogonu Dalmacijavino Split.

Kupio sam je prije desetak godina na aplikaciji Kupindo. Prodavac je bio kolekcionar iz Krnjače.

Čuvam tu etiketu kao poklon za poznanika. Ona je krunska dopuna antologiji mojih mladalačkih muka. Hvataju me neki moji đavoli. S njom na dlanu znam da nema nepravde koja se meni nije obila o glavu. Što ako je iz sirotog Čedomila o čiju je glavu pivska krigla razbijena u ljeto 1984, progovorio neki mračni entitet koji je poznavao dolazeće skice nama poznatoga svijeta pa se izlanuo se da bi me za čitavu vječnost odvojio od one Tevtonke koja je trošila pivo kao blitva u avgustu hladnu vodu?

ChatGPT 3.5

Na etiketi nema oznake za dan, mjesec i godinu proizvodnje. Sve mislim da možda nije stara kako to je to tvrdio kolekcionar iz Krnjače.

Dozovem vještačku inteligenciju u pomoć da bih saznao da li su u SFFJ Nikšićko pivo punili u Dalmaciji. Izludi me moj ChartGPT. Ne zna on ništa o tome. Izvinjava se. Ako imate još bilo kakvih pitanja ili ako vam je potrebna dodatna pomoć, slobodno pitajte... 

Pitam zna li on od kada je Nikšićko pivo priznato i zaštićeno kao svjetski tip piva.

On to ne zna. Ljubazno me obavještava da je to poznata crnogorska marka piva koja se proizvodi u pivari "Trebjesa" u gradu Nikšiću, Crna Gora. To je, uvjerava me, popularno pivo. Što se tiče klasifikacije, Nikšićko pivo je tipično industrijsko pivo, slično mnogim drugim pivima koja se proizvode širom svijeta u sličnim pivarama, pa se Nikšićko pivo može svrstati u kategoriju lagera, da nije tipično povezano sa “svjetskim tipom piva”...”

Tipično industrijsko pivo!? Ne tjera ChatGPT sprdnju sa mnom. On neutralno konstatuje što su učinili neznalice podlo petljajući s kulturom i tradicijom. Ne kupci. Prodavac! Ostali samo dugmići...Skraćujem. Hitam.

Kunem vam se da si uz staro Nikšićko pivo mogao dostići neko od Deset pravila opuštenosti koja pripisuje Papa Ivan XXIII.

Mogao si preživeti dan bez žudnje da sve svoje problemem rješavaš odjednom. Uz punu čašu shvatio bi da si čovjek rođen za sreću na ovom a ne na nekom drugom svijetu. Poluprazna te obavezivala da izbjegavaš dva zla - žurbu i neodlučnost...Uz Nikšićko pivo nijesi se plašio da izraziš radost zbog svega što je lijepo i da vjeruješ u sve što je dobro.

Danas je to samo piće za dane kad ne znaš što bi popio. I neće dušu da zanjiše.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се