Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

T.G.

27. 05. 2022. 14:11 >> 14:10

SUBOTIĆ PORUČIO

Članstvo u Evropskoj teatarskoj konvenciji veliki uspjeh za "Zetski dom"

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” postalo je krajem prošle sedmice član najveće i najzanačajnije evropske mreže javnih pozorišta Evropska teatarska konvencija (European Theater Convention – ETC), shodno odluci Generalne skupštine koja je održana u Pragu.

Direktor Ilija Subotić je kažao da je članstvo u Evropskoj teatarskoj konvenciji veliki uspjeh za Kraljevsko pozorište “Zetski dom”.

"Na ovaj način potvrđuje kvalitet rada najstarijeg crnogorskog državnog teatra, prepoznaje saglasje s aktuelnim kretanjima u ovoj oblasti na evropskom planu, otvara prostor za dalje respektabilno pozicioniranje na međunarodnom nivou, uz druge konkretne benefite među kojima su, u bitnom, unapređenje saradnje između teatara i umjetnika",istakao je on.

Predsjednik Serž Rangoni (Serge Rangoni) govorio je o tri glavna cilja Evropske teatarske konvencije.

“Znamo da je sektor pozorišta uglavnom nacionalni, jer pozorište govori svojim jezikom, ali to nije razlog da ne udružimo snage. Drugo, svjedoci smo užasnih događaja, ali moramo da obnovimo kontakte i saradnju jedni s drugima. Treće, povezivanje je sjajna vježba za sve nas iz pozorišnog svijeta, za naše osoblje, tehniku, administraciju, umjetnike, glumce, reditelje, kako bi učili jedni od drugih”, podsjetio je Rangoni.

Domaćin polugodišnje konferencije Evropske teatarske konvencije bilo je Narodno pozorište Prag.

Direktorica Daniela Špinar kaže da je kroz članstvo u ovoj mreži upoznala mnogo nevjerovatnih ljudi sa kojima je mogla da razgovara ne samo o temama koje su vezane za pozorište, već i o politici, svijetu, društvu.

“Možete vidjeti različite pristupe u različitim zemaljama i veoma hrani to što vidite ne samo svoje okruženje, već i ostatak svijeta, odnosno Evropu”, istakla je direktorica Špinar.

Evropsku teatarsku konvenciju sada čini preko pedeset vodećih evropskih pozorišta iz trideset zemalja.

Među njima su Hrvatsko narodno kazalište – HNK Zagreb, Narodno pozorište Beograd, Nacionalni teatar Albanije, Slovensko narodno gledališće – SNG Nova Gorica, Nacionalni teatar Kosovo i drugi.

Direktorica Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč istakla je kako članstvo u Evropskoj teatarskoj konvenciji istovremeno predstavlja i sigurnost, koja je naročito važna u nestabilnim vremenima u kojim živimo.

„Tokom pandemije koronavirusa, pokazali smo se najkrhkijim od svih umjetnosti, bili smo zatvoreni, izgubili smo i publiku i umjetnike, pa nam je jako važno da nađemo neko stabilno mjesto“, poručila je ona.

Marko Bratuš, umjetnički direktor Slovenskog narodnog gledališća – SNG Nova Gorica, izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da se Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, kao prepoznatljiva institucija kulture u regionu, priključilo Evropskoj teatarskoj konvenciji u uvjerenju da će se i u ovom kontekstu uspostaviti saradnja između Slovenije i Crne Gore.

Projekti koje je Evropska teatarska konvencija nedavno pokrenula fokusirani su na pozorište za mladu publiku, novu dramu, održivost, digitalizaciju, rodnu ravnopravnost i raznolikost kulturnih izraza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније