Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Petra Božović [ TVCG ]

18. 08. 2022. 06:40 >> 06:37

REDITELJA ŽIVKA NIKOLIĆA

Finalizacija posljednje epizode serije "Oriđinali"

Navršila se 21 godina otkad je preminuo naš proslavljeni reditelj Živko Nikolić. Dok su nastajala, njegova djela su bila i hvaljena i osporavana, a današnji kritičari većinu smatraju kinematografskim remek-djelima. Televizijsku seriju “Oriđinali” snimio je 1996. godine. Posljednju, nezavršenu epizodu, mogli bismo uskoro vidjeti na Televiziji Crne Gore, najavljuje urednik Kulturno-umjetničkog programa Senad Šahmanović.

Humoristička serija “Oriđinali” Televizije Crne Gore snimljena po tekstu Dragana Koprivice, a u režiji Živka Nikolića, imala je svega devet epizoda. Desetu, nedovršenu, Nikolić je zamislio kao film, zasnovan na dramskoj radnji i likovima iz serije.

Urednik Kulturno-informativnog programa Televizije Crne Gore Senad Šahmanović, kaže da rade na tom Nikolićevom projektu.

“Moram da podsjetim da je taj projekat rađen u devedesetim godinama, u siromašnoj produkciji, da je rađeno sa malim tim elektronskim televizijskim kamerama, da nije rađeno sa filmskom kamerom kao svi ovi prethodni radovi Živkovi kada su stajale velike jugoslovenske produkcije iza njega i televizije”, ističe Šahmanović.

Uz to što je rađen u skromnim uslovima, Šahmanović objašnjava i šta još predstavlja izazov u finalizaciji Nikolićevog posljednjeg filma.

“Autor jedini ima viziju kako to treba u finalu da izgleda i sad je vrlo nezgodno ući u to njegovo promišljanje, tražiti te njegove bilješke i tako, radimo intenzivno na tome, vidjećemo šta ćemo dobiti”, navodi Šahmanović.

Seriju “Oriđinali”, kao i većinu Nikolićevih ostvarenja, karakteriše realističan opis tadašnjeg crnogorskog društva i mentaliteta.

Iako se 1996. godine kada su emitovani, često moglo čuti da su “Oriđinali” ruganje Crnogorcima, serija je nagrađena “Brozanom maslinom” na Barskom TV festivalu, a na rang listi TV Novosti bila druga po gledanosti u Jugoslaviji.

Da bi nadoknadili materijal koji nedostaje, Šahmanović kaže da će uključiti dokumentarne elemente: razgovor s glumcima koji su učestvovali u snimanju serije.

Tako bismo uskoro mogli saznati i gdje su danas Nikolićevi “Oriđinali”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније