Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

М.М.Љ. [ Beta ]

02. 02. 2023. 07:43 >> 08:37

DOPRINOS KINEMATOGRAFIJI

Žilijet Binoš dobitnica ovogodišnje Goje

Poznata francuska glumica Žilijet Binoš dobiće 11. februara počasnu Goju, nagradu španske Akademije filmskih umjetnosti za njen "izuzetan doprinos" kinematografiji.

Glumica (58) koja je 1996. godine dobila prestižnog Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Engleski pacijent" reditelja Entonija Mingele, nesporno je doprinijela evropskoj kinematografiji, saopštila je španska akademija.

Žilijet Binoš će na ceremoniji dodjele Goje 11. februara u Sevilji dobiti Međunarodnu Goju, posebnu nagradu ustanovljenu prije dvije godine.

Tu Goju je prošle godine dobila australijska glumica Kejt Blančet .

Francuska glumica je tokom 40 godina karijere sarađivali sa velikim rediteljima kao što su Žan-Lik Godar, Luj Mal, Mikael Haneke i Kšištof Kišlovski.

Žilijet Binoš je dobitnica brojnih nagrada, među kojima su francuski Cezar i britanska BAFTA. Dobijala je nagrade na čuvenim evropskim festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Glumica je prošle godine nagrađena na španskom filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Nagrada Goja španske Akademije filmske umjetnosti i nauka sastoji se od male biste velikog španskog slikara Fransiska Goje. Nagrada je prvi put dodeljena 1987. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније