Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Б.Ч.Ј. [ Hina/N1 ]

22. 03. 2023. 12:18 >> 12:18

DODJELA 25. MAJA

Tom Henks glavni govornik na svečanoj dodjeli diploma na Harvardu

Glumac i dvostruki oskarovac Tom Henks imenovan je glavnim govornikom na svečanoj dodjeli diploma koja će se održati na Harvardu 25. maja, objavio je prestižni univerzitet Ivy League.

"Tom nije samo briljantan glumac, on je pokazao urođenu empatiju i duboko razumijevanje za ljude. Doprinio je našoj nacionalnoj kulturi i povećao našu sposobnost da cijenimo priče i događaje koji su ostali po strani", rekao je predsjednik Harvarda Lorens Bekou, nazvavši Henksa „pravim majstorom svog zanata“.

Ranije su govornici na otvaranju Harvarda bili bivša premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, pokojni aktivista za građanska prava i američki zastupnik Džon Luis i reditelj Stiven Spilberg.

Henks (66) se do danas pojavio u gotovo stotinu filmova. Za Oskara je nominovan šest puta, a prestižnu nagradu u kategoriji najboljeg glumca dobio je za ulogu u filmu „Philadelphia“ 1993. i „Forrest Gump“ sljedeće godine.

Henks je poznat i po svome filantropskom radu, pružanju podrške nacionalnom Muzeju Drugog svjetskog rata u Vašingtonu i vršenju dužnosti predsjednika kampanje za Skrivene heroje, čiji je cilj povećati svijest o problemima s kojima se suočavaju negovatelji koji rade s veteranima.

Nakon uloge advokata koji boluje od AIDS-a u „Philadelphiji“ Henks je postao zagovornik svijesti o toj bolesti te od tada podržava fondacije "The Foundation for AIDS Research" i "Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation".

Uz Oskare je dobio i brojna druga priznanja, među kojima je nagrada "Cecil B. DeMille" koja se dodjeljuje za životno djelo u području igranog filma na godišnjoj dodjeli Zlatnog globusa, kao i nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta godine 2014.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama 2016. uručio mu je Predsjedničku medalju slobode, najviše civilno odlikovanje u SAD-u. Ono se dodjeljuje osobama koje su znatno doprinijele nacionalnim interesima, miru u svijetu te kulturnim i drugim javnim ili privatnim ciljevima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније