Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

М.М.Љ.

06. 10. 2023. 10:31 >> 10:31

„MOJKOVAČKA FILMSKA JESEN“

Prikazan film „Živko Nikolić – nedosanjani san“

U sklopu ovogodišnjeg 48. festivala „Mojkovačka filmska jesen“ prikazan je film „Živko Nikolić – nedosanjani san“, u režiji Živka Nikolića, po scenariju Dragana Koprivice, uz finalnu režiju i montažu dokumentarne i filmske građe, koju potpisuje Senad Šahmanović, u produkciji Televizije Crne Gore.

Film predstavlja zasebnu, desetu epizodu poznate TV serije „Oriđinali“, čije snimanje je završeno u ljeto 1995. godine, a deseta epizoda bila pohranjena u arhivu skoro pune tri decenije, što predstavlja presedan u našoj i svjetskoj kulturi.

“Shodno volji prethodnih upravljačkih struktura na Javnom servisu pod kontrolom bivšeg režima, Nikolić je, mada najveći reditelj u istoriji crnogorske kinematografije, bio proskribovani stvaralac, što je predstavljalo i glavnu kočnicu da se ovaj njegov omaž-film izmontira i pokaže našoj i široj kulturnoj javnosti”, navodi se u saopštenju Dragana Koprivice.

Kako je kazao, tek sredinom prošle godine odlukom generalnog direktora RTCG Borisa Raonića pregledane su preostale Beta kasete, od kojih su neke bespovratno izgubljene ili oštećene.

“Ali je preostala filmska građa, uz izuzetna zalaganja reditelja i urednika Kulturnog programa TVCG Senada Šahmanovića spašena i uz vrlo uspješnu montažu sižejno uobličena u logičku sagu o jednom ljubavnom ljetu na jezeru, tokom kojeg je uz prepoznatljiv rediteljski rukopis Nikolića, uz građenje kolektivne atmosfere opijenosti ljubavlju i predrasudama, formirana zaokružena, autentična filmska storija o našim naravima kroz arhetipske slike etnosa i etosa, običaja i mentaliteta s našeg duhovnog meridijana, uz sukob civilizacija kroz susrete junaka sa našeg krša i iz zapadnog modernog svijeta”, navodi se u saopštenju.

In je uporedio reakcije publike na premijeri filma 26. avgusta u Herceg Novom i 2. oktobra u Mojkovcu.

“Najjasniji pokazatelj je moćni utisak da su nakon prikazivanja filma i u jednom i drugom gradu trajali dugi, sentimentalno obojeni, gromki aplauzi. A to je i najbolji dokaz genijalnosti Živka Nikolića, koja nije izostala ni u njegovom posljednjem, makar to bilo i nedovršenom, filmu, kao njegovom omažu”, navodi se u saopštenju.

Prije projekcije u Mojkovcu publici su se poklonili scenarista Koprivica i, u ime TVCG, direktor TV serije „Oriđinali“ i posljednje epizode serije, to jest, filma, gospodin Nastadin Bulatović, koji je opširnije govorio sljedećeg dana na okruglom stolu.

U svom obraćanju gledaocima Koprivica je ponovio da je pravda spora ali dostižna, i da najveću zaslugu za spašavanje filma od propasti zaslužuju upravo generalni direktor RTCG Boris Raonić i filmski reditelj Senad Šahmanović.

Takođe je istakao i maestralni Šahmanovićev koncept, koji je u sjajnom miksu dokumentarnog i igranog uobličio cjelovitu građu i time ostvario dodatne vrijednosti na planu ukupnog filmskog dojma i o samom filmu, i o reditelju Živku Nikoliću.

“Od posebnog značaja je i lista glumaca na kojoj su i neki bardovi jugoslovenskog glumišta, koji više nijesu sa nama, Dragomir Felba, Ljiljana Kontić i Vera Crvenčanin Kulenović, prva filmska rediteljka na jugoslovenskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, inače supruga Skendera Kulenovića”, navodi se u saopštenju...

Svoje uloge maestralno su odigrali i Milutin Karadžić, Dijana Marojević, Svetlana Cemin, Mirko Vlahović, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Jelena Mila Ivanišević, Bojana Kovačević, Marina Bukvički, Vesna Vujošević, naturščik Vuk Pejović i drugi...

Treba istaći i podatak vrijedan pažnje da se storija o filmu „Živko Nikolić – nedosanjani san“ ovim ne završava, nego upravo počinje na najbolji način.

Film će uskoro biti prikazivan u crnogorskim gradovima i na TVCG, a takođe i na svečanoj projekciji u našem Nacionalnom teatru krajem novembra, na Martovskom filmskom festivalu u Beogradu, itd...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније