Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

23. 06. 2018. 12:13   >>  12:01

FESTIVAL U KOLAŠINU

"Korifej" od 22. jula do 18. avgusta

Peto izdanje Međunarondog festivala alternativnog teatra „Korifej“ održaće se u Kolašinu od 22. jula do 18. avgusta. Festival, koji je i ove godine sufinansiralo Ministarstvo kulture, što na neki način i garantuje opstanak festivala za naredna vremena, održava se u organizaciji Opštine Kolašin i NVO „Korifej teatar“ pod kojim funkcioniše pozorišni život u Kolašinu.

Korifej će ove godine biti održan pod sloganom „Otvorena varoš“, što je nastavak prošlogodišnje ideje da se što više događaja izbaci na ulice i trgove Kolašina, alternativne prostore i ambijent. Ugostiće pozorišne predstave iz Poljske, Ukrajine, Rusije, Španije, Češke, Slovačke, Estonije, Litvanije, Srbije, Mađarske, BiH i Crne Gore, saopštili su organizatori.

Kuriozitet festivala svakako je gostovanje predstave „Jami distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, u produkciji Bitef teatra Beograd, Centra za kulturu Tivat, Think Tank studija Novi Sad i Festivala Maszk iz Segedina, projekta koji je u prethodnih godinu dana uzeo ne samo 7 Sterijinih nagrada, već osvojio i brojne festivale u regionu. Zatim, tu je i predstava „Bog masakra“ koju je opo tekstu svjetski poznate dramske spisateljice Jasmine Reze postavio Siniša Evtimov, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. U „Bogu masakra“ igraju mladi crnogorski glumci: Jelena Đukić, Marija Labudović, Vule Marković i Omar Bajramspahić.

Posebnost festivala činiće i predstava „Ukalupljivanje – tragedija loptanja u Srba“ Usanove kulture Vuk iz Beograda u kojoj igraju već zvučna imena srpske i regionalne glumačke scene: Marko Grabež, Stefan Bundalo, Strahinja Blažić, Aleksandar Kecman i drugi. Predstava će zatvoriti festival, a otvoriće ga Banjalučko studentsko pozorište sa prestavom „Ostajte“, autorskim projektom poznate bh. glumice Ljiljane Čekić.

Korifej teatar biće prisutan sa svojom repriznom selekcijom, sa predstavama: „Enciklopedija mrtvih“ koju je po zbirci Danila Kiša režirao Ferid Karajica, „Krivica“ Nebojše Romčevića u izvođenju Anđelije Rondović i Đorđija Tatića, „Luckasti klovnovi“ Toda Nikoletića koju igraju Anđelija Rondović i Sanja Vujisić, „Kontrolni“ Milene Depolo u režiji Đorđija Tatića, korpodukcija sa Glumačkom trupom „Sinhro“ iz Podgorice. Osim toga, na domaćem jeziku pogledaćemo i najnoviju ispitnu predstavu studenata Glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Zločin na Kozjem ostrvu“ koju je po tekstu Uga Betija režirao profesor pokreta Ferid Karajica, a u kojoj igraju Vanja Jovićević, Anđela Radović, Milica Šćepanović i Marko Todorović.

Kuriozitet selekcije teatra za djecu, osim „Luckastih klovnova“ i divne ulične marionetske predstave iz Španije „Huanita i Benjamin“, jesu i „Crvenkapa“ Teatra mladih, u kojoj igraju glumice Gradskog pozorišta Podgorica, Branka Femić i Katarina Krek, a takoeđe i „Pazi zebru gazi“ u režiji Petra Pejakovića u kojoj igraju već afirmisani Jelena Simić i Slaviša Grubiša, produkcija tivatksog Centra za kulturu. Dječiji program biće izveden na glavnoj ulici i trgu.

Selekcija inostranih predstava je bogata i žanrovski raznovrsna, a ono što je krasi jeste da ni jedna osim litvanske predstave nije rađena na lokalnom jeziku – već su rađene sredstvima univerzalnog jezika – pokreta, mimike, pantomime, neverbalnog gesta, teatra tijela i tako dalje, uglavnom – lako su razumljive domaćem gledalištu.

Filmski program koji uređuje režiser Sead Šabotić, naknadno će biti objavljen, a u njemu će biti i nekoliko iznenađenja. Planiran je i razgovor sa rediteljem Mladenom Ivanovićem, tvorcem nekoliko zanimljivih dokumentaraca, vrlo aktuelnih i tematski oslonjenih na crnogorsko društveno stanje. Filmovi će takođe biti emitovani na lokacijama na otvorenom.

Radionice festivala vodiće domaće snage, i to glumice Anđelija Rondović radionicu “Usputno pozorište“, Jelena Đukić “Pozorište ličnog stava”, a likovni umjetnici Srđa Dragović radionicu “Siluete varoši” i Milena Vukoslavović “Murali varoši”. Radionice, uz aktivitet učesnika koje očekujemo u velikom broju, ostaviće do sada najznačajnije artefakte Kolašinu, a Korifej teatru u nasljeđe značajno produkcijsko iskustvo. Napominjemo da su plod festivalskih radionica značajni proizvodi, poput ambijentalne predstave “Enciklopedija mrtvih” koja se izvodi širom Crne Gore, u kojoj igraju profesionalni glumci mlađe generacije.

Posebno zanimljiv događaj biće otvaranje Muzeja pivskih čaša, selekcija čaša i krigli za pivo iz cijelog svijeta čiji je kolekcionar Bojan Peko Minić, a o samom događaju biće više informacija tokom odvijanja festivala.

Dizajner Korifeja je Srđa Dragović, tehnički koordinator Đorđije Tatić, organizaciju čine i direktor i osoblje Centra za kulturu Kolašin, bez čijeg učešća sve bi bilo nezamislivo, podršku pruža Društvo prijatelja Kolašina, TO Kolašin, građanke i građani varoši, produkciju će voditi Tamara Jašović, a selektor programa i glavni organizator je Zoran Rakočević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније