Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 10. 2020. 10:49   >>  11:07

ZAVRŠENA MOJKOVAČKA FILMSKA JESEN

Nagrađeni Vojin Ćeković i Darie Lorenci Flatz

Dodjelom nagrada sinoć je završena 45. Mojkovačka filmska jesen, a žiri je odlučio da za glavnu mušku ulogu nagradi Vojina Ćetkovića, a najbolju žensku ulogu ostvarila je Darie Lorenci Flatz.

U obrazloženju žirija se navodi da je Ćetković nagrađen za lik Fukija, gdje suptilnim glumačkim sredstvima i emotivnom toplinom pokušava pronaći rješenja i optimizam u surovom postranzicijskom razdoblju.

"Flatz precizno promišljenim glumačkim sredstvima na sugestivan, suptilan, duboko emotivan i izražajan način dočarava izuzetno kompleksnu i zahtjevnu ulogu", navodi se u obrazloženju žirija u sastavu: reditelj Senad Šahmanović, (predsjednik), te glumice Žana Gardašević Bulatović i Jelena Nenezić Rakočević (članice).

Nagrada za žensku epizodnu ulogu pripala je Jasni Žalici za lik sestre Kike, a prema ocjeni žirija najbolju mušku epizodnu ulogu ostvario je Branimir Popović.

Plaketa za ukupan doprinos filmskoj umjetnosti dodijeljena je Gordanu Kičiću, dok je plaketa za izuzetnu kolektvnu glumačku igru pripala glumačkoj ekipi u filmu "Koja je ovo država".

"Umjetnost je u najtežim trenucima po čovječanstvo uspjevala da nađe put do svoje publike, to i potvrđuje ovogodišnji Mojkovački filmski festival", kazao je Vojin Ćetković, zahvalivši se organizatorima na hrabrosti istovremeno im uputivši čestitku što su uspjeli da održe kontinuitet festivala.

"Za Mojkovac me vežu najljepše uspomene iz djetinjstva u kojem sam provodio mnoga ljeta i zime kod svog đeda, tetke, braće i stričeva“, istakao je Ćetković zahvaljujući se na nagradi.

Darie Lorenci Flatz je izrazila zadovoljstvo što se žiriju dopala njena izvedba i film uopšte.

"Film je veoma specifičan što je za mene bilo jedno sasvim novo iskustvo koje bi uporedila sa maratonom za koji se ljudi, ipak, pripreme dok za snimanje od 46 dana, u kojem kadar imaš cijelo vrijme na sebi, se jako teško pripremiti se, kako fizički, tako i psihički. Tako da je za mene to bilo zaista jedno duhovno putovanje. Izuzetno sam sretna i zadovoljna što sam to prošla i što imam jedno novo iskustvo koje mi je, rekla bih, najdragocenije do sada. I kada dobijem za to nagradu onda mi ona puno znači, jer sam imala puno sumnje u sebe i onome što sam napravila“, poručila je Darie Lorenci Flatz.

Jasna Žalica je zahvalna svima koji su ispratili festival, pogotovo onima koji su gledali film "Koncentriše se baba" u kojoj je zavrijedila ovogodišnju plaletu te onima koji su odlučili da se njena uloga treba izdvojiti.

"Veliku zahvalnost dugujem svojoj ekipi, oni su bili moja inspiracija i podrška i, naravno, ne možete biti dobri ako nemate tako dobru ekipu. Na kraju zahvalila bih se festivalu koji njeguje glumačku umjetnost", saopštila je Žalica.

Svim učesnicima festivala i publici koja je svih pet dana ostala vjerna filmskoj umjetnosti zahvalila se direktorica Centra za kulturu "Nenad Rakočević“ Ljilja Jokić, ističući da su oči te ustanove već usmjerene ka narednom festivalu za koji se, kako je kazala, nada da će biti u boljim zdrastvenim okolnostima.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније