Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Beta ]

26. 02. 2021. 07:28   >>  07:28

DJELO VAN GOGA

Rijetko viđenu sliku izložiće pred aukciju

Rijetka slika holandskog impresioniste Vinsenta van Goga (Vincent van Gogh) koja prikazuje uličnu scenu u pariskom kvartu Monmartr će biti predstavljena javnosti prvi put prije nego što bude data na aukciju idućeg mjeseca.


Aukcijska kuća Sotbi je saopštila da je djelo, naslikano 1887. godine, bilo u istoj porodičnoj kolekciji više od 100 godina, van očiju javnosti. 

Ono će biti izloženo idućeg mjeseca u Amsterdamu, Hongkongu i Parizu uoči aukcije zakazane za 25. mart u Parizu.

"To je važna slika iz radova Vinsenta van Goga zato što potiče iz perioda kada je živio u Parizu sa svojim bratom Teom", rekao je za AP Etjen Elman, stručnjak iz Sotbija.

Van Gog se preselio u Pariz 1886. i živio na Monmartru. On je napustio francusku prijestonicu i otputovao na jug Francuske 1888. gdje je živio do smrti 1890. 

"Prije ovoga njegove slike su mnogo tamnije... u Parizu on otkriva boju", rekao je Elman.

Djelo "Ulična scena na Monmartru" prikazuje vjetrenjaču viđenu sa ulice pod vedrim nebom, a ispred nje se vide muškarac, žena i djevojčica.

"Pariz obilježava ovaj period... kada su vodeći impresionisti uticali na njegov rad", rekao je Elman.

Aukcijska kuća Sotbi saopštila je da je slika objavljena u sedam kataloga, ali da nikad nije izlagana.

Predstavnica druge aukcijske kuće rekla je da je slika takođe važna, jer je vrlo malo tih slika ostalo u privatnim rukama, posebno iz tog perioda i da je većina sada u muzejima.

Sotbi je procenio vrednost slike na pet do osam miliona evra. Nije otkriven identitet vlasnika.

Ona će biti izložena u Amsterdamu od 1. do 3. marta, Hongkongu u od 9. do 12 marta i Parizu od 16. do 23. marta. 

Naslikana vetrenjača je uništena prilikom izgradnje avenije 1911. godine ali dve slične vetrenjače postoje i danas na Monmartru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније