Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J. [ TVCG ]

12. 10. 2021. 07:50 >> 07:51

POČELA FILMSKA JESEN

Mojkovac u znaku filma

Mojkovačka filmska publika popunila je sinoć, na otvaranju festivala posvećenog glumcu, sva raspoloživa mjesta te tako potvrdila da je ostala vjerna festivalu. Ona je decenijama kroz velikane filmske scene od Živka Nikolića, Veljka Mandića, Lordana Zafranovića preko Bata Živojinovića, Dragana Nikolića do Nebojše Glogovca, Vojina Ćetkovića, gradila svoj filmski ukus.

Na nama je, na generaciji koja sada stasava, da vodimo novu Mojkovačku bitku za očuvanje ovog festivala i podizanju na sljedeći nivo jer jedan od najstarijih festivala stare Jugoslavije to zasigurno zaslučuje, istkla je crnogorska glumica Kristina Obradović otvarajući festival.

"Veliko mi je zadovoljstvo da večeras budem sa vama te da pokušam sada sa punom odgovornošću da vratim ono povjerenje koje ste vi meni ukazali zajedno sa žirijem već tri puta, tako da sada u novoj ulozi gledaću svoje kolege sa puno žara i s puno očekivanja a vama predlažem da uživate vjerujući da će ipak ljepota spasiti svijet", naglasila je Obradović.

Publika je uvijek od svog festivala očekivala puno, i uvijek dobijala više nego što je očekivala, kazao je predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić.

„Dobijala je prestiž da bude u centru filmskih dešavanja, da vidi najbolja i najkvalitenija filmska ostvarenja, da ide u korak sa onim što je aktuelno kada je u pitanju sedma umjetnost istog govornog područja, cijelog regiona“, dodao je Mišnić.

Mnogo je važnije tražiti suštinu nego je nać, nalaženje suštine je u nekom smislu kao kraj a ja još uvijek ne želim kraj. Ja ću jedan dobar dio života ako ne i čitav život tražiti suštinu, kazao je reditelj filma koji je otvorio festival, Milutin Darić.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam večeras u Mojkovcu gdje su obezbijedili savršene tehničke uslove za ovakve manifestacije. Bez obzira koliko sam puta gledao ovaj film večeras sam vidio neke nove detalje upravo zahvaljujući velikom platnu i tehnici „istakao je Darić dodajući da su nagrade iz Švedske i Pariza za film „Dohvati nebo“ za njega jedno veliko iznenađenje jer je film nastao u veoma ograničenim tehničkim i producentskim uslovima.

Niški festival, osnovan 1966. godine, posljednjih 5-6 godina u fokusu je, baš kada je riječ o Srpskoj, Crnogorskoj, Hrvatskoj i Bosansko-Hercegovačkoj kinematografiji i mislim da je to jedan dobar putokaz za neki naredni period. Tako da su se u tom smislu profilisali i neki drugi festivali, vidim da i ovaj festival ide u tom pravcu, istakao je član ovogodišnjeg žirija i urednik Niškog kulturnog centra, Dejan Dabić najavljujući potpisanje protokola o saradnji, koji bi trebao da uslijedi uskoro.

Vrijeme za nama nas obavezuje da sačuvamo festival, ovo kulturno blago grada Mojkovca. Kao što se zna festivali su najveći promoteri filmske umjetnosti i filmskih radnika ali i svojevrsni čuvari filma i kinematografije. Takav je i ovaj festival, međutim, ove godine MFJ želi da jednostavno uvede pnovo kulturu u normalne životne tokove, kazala je direktorica Centra za kulturu, Ljilja Jokić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније