Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

01. 11. 2021. 11:47   >>  11:48

U KRALJEVSKOM POZORIŠTU

Sjutra premijera predstave "Ko se boji Virdžinije Vulf"

Premijera predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf?”, koju je po tekstu Edvarda Olbija režirao Paolo Mađeli, biće održana sjutra u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

U predstavi, za čiju su dramaturgiju bile zadužene Željka Udovičić-Pleština i Stela Mišković, uloge tumače Ana Vujošević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Miloš Pejović i Frano Mašković.

Kako ističu u najavi iz Kraljevskog pozorišta, premijera je prvobitno trebalo da bude održana u oktobru prošle godine, ali je otkazana zbog pojave koronavirusa.

Reditelj Paolo Mađeli kazao je kako ovo nije njegov prvi susret sa komadom Edvarda Olbija, ističući da je prije petnaestak godina “Virdžiniju Vulf” postavljao u nacionalnom teatru u Drezdenu.

“Mislim da ovdje imamo sjajnu podjelu uloga i da su ovi glumci zaista veliki glumci. Mislim i da je ovaj teatar sveti, božanstveni prostor, odnos scene i dvorane je apsolutno fanstastičan. Cijela teatarska ekipa, od glumaca do čitavog servisa teatra i organizacije, to je za mene bilo jedno veliko iznenađenje u lijepom smislu. Osjećao sam se, ne kao kod kuće, nego i više od toga”, istakao je Mađeli.

On je prokomentarisao i to što su se probama za predstavu vratili godinu nakon prvobitno planirane premijere.

“Sad imamo kratak i intenzivan nastavak proba i nadam se da ćemo svi zajedno vratiti tu preciznost i ludilo koje smo postigli prije godinu. Nadam se da ćemo prebroditi tu teškoću koju predstavlja pauza od godinu i želim cijeloj ekipi i teatru jednu predstavu koja će nešto značiti na repertoaru ove i sljedeće godine”, zaključio je Mađeli.

“Savremenost ove predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu 'novu' generaciju koja promoviše zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam. Ipak, 'Virdžinija Vulf' pruža nam mogućnost individualnog bijega od društvenih konvencija, sugerišući nam da se još uvijek možemo zalagati za mogućnost izbora; za pravo na sopstvenu zbunjenost i ćutanje unutar civilizacije koja insistira na komunikaciji buke; ohrabruje nas u pravu na postavljanje pitanja u svijetu koji takva pitanja izvrgava ruglu; u pravu na romantizam i melodramu u svijetu koji se stidi emocija”, napisala je u katalogu predstave dramaturškinja Željka Udovičić – Pleština.

Predstavnici glumačkog ansambla saglasni su u ocjeni da je poseban izazov raditi na predstavi koja je prvobitno trebalo da bude izvedena prije godinu, te da je sve spremno za njeno prvo izvođenje.

Uz režiju, Paolo Mađeli potpisuje kostimografiju s Linom Leković, kao i dizajn svjetla s Milijem Malovićem i Danilom Malovićem. Scenografi su Lorenco Banci i Marko Petrović-Njegoš, kompozitor Ljupče Konstantinov, a asistenti režije Hana Rastoder i Milo Vučinić. Autorka prevoda je Željka Udovičić-Pleština.

Sjutrašnja premijera počeće u 20h.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” i ovom prilikom podsjeća da prisustvo predstavama i drugim programima podrazumijeva poštovanje epidemioloških mjera o kojima se publika detaljnije može informisati na našoj internet prezentaciji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније