Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

24. 12. 2021. 15:57   >>  16:01

PROJEKAT MPNKS I FILMSKI CENTAR

Projekcijom filma "Nebesa" otvoren bioskop u Baru

Novi digitalizovani bioskop otvoren je sinoć u Baru, a nakon svečanosti uslijedila je crnogorska premijera igranog filma "Nebesa", najnovije ostvarenje reditelja Srđana Dragojevića, koji je prisustvovao projekciji, zajedno sa producentom Biljanom Prvanović i crnogorskim koproducentom Karlom Kalezićem.

Direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović izrazila je posebno zadovoljstvo zbog implementacije projekta digitalizacije bioskopsih sala u Baru i u ostalim crnogorskim opštinama: Pljevljima, Plužinama, Nikšiću, Kolašinu, Beranama i Herceg Novom, naglasivši da su ugovori o digitalizaciji ove sedmice potpisani u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sportra.

"Vjerujem, da ćemo večerašnjom projekcijom otvoriti ne samo bioskop, nego i nepregledan prostor novih mogućnosti razvoja kinematografije u Crnoj Gori, jer samo u sistemu na čijem unapređenju predano radimo možemo očekivati rezultate koji prevazilaze lokalne okvire. Projektima poput ovog, utičemo na jačanje filmske umjetnosti, edukujemo bioskopsku publiku, stvaramo je, a time kreiramo i prostor za širenje kruga filmskih profesionalaca, koji već sad dostojno predstavljaju crnogorski film na svjetskim festivalima, marketima i industrijskim programima", izjavila je Božović.

Ona je dodala, da je barski Dom kulture sada osnažen i oplemenjen važnim mjestom susreta, kulturnog uzdizanja, ljubavi, umjetničkog promišljanja i uživanja u filmu.

Direktor JP Kulturni centar Bar Erol Marunović izavio je da se otvaranjem ovog bioskopa misija Kulturnog centra koju predstavlja povratak publike u bioskopske sale, konačno privodi kraju.

"Svjedoci smo da je zbog ekspanzije digitalnog društva, kinematografija u mnogim svojim segmentima, a posebno u prikazivačkom, izvjesno vrijeme stagnirala. Tako je bilo kod nas, ali i u čitavom svijetu. Filmovi su se sa velikih ekrana preselili na digitalne platforme. Tom društvu razvijenih zajednica, večeras se priključuje i Bar. Zahvaljujući projektu digitalizacije bioskopa koji smo započeli sa partnerima Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta i Filmskim centrom Crne Gore, kao i sa našim osnivačem Opštinom Bar, obezbijedili smo najsavremeniju tehniku za prikazivanje filmova i renovirali našu bioksopsku salu. Tu se nećemo zaustaviti, jer je Opština Bar već opredijelila sredstava za dodatno uređenje DK", poručio je Marunović.

Kako naglašavaju u saopštenju, reprizne projekcije filma "Nebesa" održaće se 25. i 26. decembra, sa početkom u 18h. Na repertoaru digitalizovanog bioskopa građani Bara će imati priliku da pogledaju i novo izdanje megapopularnog filmskog serijala "Matrix”, animirani film za djecu "Pjevajmo 2", kao i najnovije ostvarenje reditelja Ridlija Skota, film "Gučijevi".

Svečanosm otvaranju bioskopa prisustovala je i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i državna sekretarka u MPNKS Milica Kadović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније