Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj. [ Nova.rs ]

03. 01. 2022. 13:05   >>  13:31

PREMIJERE, FESTIVALI

Događaji koji su obilježili 2021. godinu

Protekle godine stekli su se uslovi da se nakon mnogo odlaganja, otkazivanja ipak održe dugoočekivane premijere, festivali i uruče nagrade najboljima. Portal nova.rs izdvaja one koje su ostavili najveći utisak i o kojima će se još pričati…

Dodjela Oskara – Trijumf filma „Zemlja nomada“

„Zemlja nomada“ (Nomadland) trijumfovao je na 93. dodjeli Oskara kao najbolji film, a rediteljka tog ostvarenja Kloi Žao postala je tek druga žena u istoriji dodjele nagrada Američke filmske akademije koja je osvojila priznanje za režiju. Za ulogu u ovom filmu Oskara za najbolju glumicu dobila je Frensis MekDormand, a glumac Entoni Hopkins dobio je nagradu za najboljeg glumca za film „The Father“ čime je ujedno postao i najstariji dobitnik najprestižnijeg priznanja.

Film "Još jedna tura" danskog reditelja Tomasa Vinterberga osvojio je Oskara za najbolji strani film, a u toj kategoriji bio je nominovan i "Quo Vadis, Aida", sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

Prvi put u istoriji žena na čelu Luvra 

Luvr od septembra ima ženu na čelu prvi put u istoriji tog muzeja dugoj 228 godina. Loren de Kar, preuzela je novu funkciju, jednu od najvažnijih na svijetu u oblasti umjetnosti, 1. septembra.

De Kar upravlja Luvrom, koji ima godišnji budžet od 240 miliona eura, i više od 2.000 zaposlenih, u teškom trenutku pandemije, što su mnogi podržali, ali bilo je i onih koji su pokušali da ospore njen rad.

Džodi Foster otvorila Kanski festival

Južnokorejski reditelj Bong Džun-ho, Spajk Li, Džodi Foster i Pedro Almodovar otvorili su u julu u Kanu 74. Međunarodni filmski festival, kojim se obilježavao veliki povratak svjetskog filma teško pogođenog epidemijom kovida. 

“Evo nas konačno opet okupljeni zajedno i u našim lijepim toaletama “, rekla je glumica Džodi Foster, koja je prva uzela riječ na sceni gdje joj je počasnu Zlatnu palmu uručio Pedro Almodovar.

Odluka žirija na čelu sa rediteljem Spajkom Lijem, prvim Afroamerikancem na ovoj poziciji, da Zlatnu palmu dodijeli francusko-belgijskom filmu "Titan" malo koga na festivalu nije iznenadila. Film Žulije Dukurno nije se pominjao među sigurnim favoritima, a nakon premijere su i publika i kritika ostali u najmanju ruku zatečeni filmskom pričom o igračici (Agate Rusel) koja seksualno opšti sa automobilima (sa jednim od njih čak i zatrudni), a ujedno je i serijski ubica i krije se predstavljajući se kao davno izgubljeni sin jednog vatrogasca (Vensan Lindon).

Penelope Kruz osvojila Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu

Penelope Kruz, glavna protagonistkinja drame "Madres paralelas" (Parallel Mothers / Paralelne majke) Pedra Almodovara, ponela je trijumfalno Pehar Volpi - nagradu za najbolju glumicu 78. Filmskog festivala u Veneciji.

“Hvala ti, Pedro, ovo je sto posto tvoje. Hvala ti što si vjerovao u mene i inspirisao me svakoga dana svojom potragom za istinom i ispred i iza kamera. Tvoja besprekorna radna etika, tvoj umetnički osećaj za vreme koji je tako teško naći u ovim ludim danima, tvoja posvećenost detalju ponovo je stvorila magiju i ne mogu biti ponosnija i zahvalnija što sam bila dio toga. Obožavam te“, rekla je tada Kruzova i nagradu posvetila suprugu Havijeru Bardemu, djeci Luni i Leu, svojoj majci i svekrvi koja je nedavno preminula.

“Njena ljubav i strast prema ovom pozivu bila je nemerljiva. Pri našem poslednjem susretu svekrva mi je rekla: 'Volim te', ali onda dodala tiho, skoro nečujno: `Pehar Volpi`. Kako je znala?! Ovo je za sve majke!”

Premijera filma "Nije vrijeme za umiranje"

Posljednji film o Džejmsu Bondu sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi najzad je doživio svjetsku premijeru u Londonu u septembru, 18 mjeseci kasnije nego što je planirano, zbog pandemije koronavirusa. Krejg je tada za Radio BBC 5 na crvenom tepihu rekao da je ova uloga bila "nevjerovatno važna za kinematografiju i istoriju."

“Teret toga je bio neko vrijeme na mojim plećima i imao sam nevjerovatnu sreću”, rekao je glumac i dodao da prije godinu dana nije mogao da zamisli da će doći do premijere, i da je ojsetio ogromno olakšanje što je konačno u Rojal Albert holu u Londonu, gdje je publika pvi put vidjela posljednjeg Bonda.

Abdulrazak Gurna dobio Nobelovu nagradu za književnost

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Abdulrazak Gurna, pisac rodom sa Zanzibara. Gurna je nagradu dobio za "beskompromisno i saosećajno prodiranje u posljedice kolonijalizma i sudbinu izbjeglica u procjepu između kultura i kontinenata", stajalo je u obrazloženju Švedske akademije.

Gurna je odrastao na ostrvu Zanzibaru, ali je u Englesku stigao kao izbjeglica šezdesetih godina 20. vijeka. Objavio je 10 romana i niz kratkih priča. U obrazloženju Nobelovog komiteta navedeno je da se tema izbjeglištva proteže kroz njegov cjelokupan opus.

Rusi snimili film u svemiru

Otisnuli su se na neizvjesno putovanje, u avanturu kakva se jednom doživljava, riješeni da ispišu istoriju. I ruskim umjetnicima pošlo je to za rukom. Postali su prvi koji ne samo što su snimili film u svemiru, već su se uspješno vratili na Zemlju poslije tog pionirskog poduhvata.

Ruska filmska ekipa, smještena u letilici Sojuz, rekla je u oktobru "zbogom svemiru" nakon 12 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici. I okončanja snimanja prvog dugometražnog ostvarenja u kosmosu "Izazov".

Glumica Julija Peresild je postala prva dramska umjetnica koja se vinula put kosmosa i tamo boravila čitavih 12 dana, a ekipa koja je načinila ovaj pionirski poduhvat brojala je petoro članova. Osim glumice, na Međunarodnoj svemirskoj stanici boravili su i reditelj ostvarenja Klim Šipenko, ali i ruski astronauti Anton Škaperlov, Oleg Novicki i Pjotr Dubrob, koji su se sada prvi put oprobali u glumačkim vodama. U filmu, za koji se još ne zna kada će biti premijerno prikazan, koristiće se četrdesetak minuta kadrova snimljenih u svemiru.

Održana premijera filma "Dina"

"To je to! To je ono što sam vidio u svojoj glavi dok sam čitao knjigu kao dijete" - Ovo je bila vrišteća reakcija prijatelja glumaca Oskara Ajzaka i Džoša Brolina kada su prvi put pogledali film "Dina" u septembru.

I takav utisak nakon gledanja jednog od najiščekivanijih filmova 2021. godine nije bio jedini. Svi su se sve vrijeme pitali kako je neko uspio da tako vjerno dočara istoimenu knjigu Frenka Herberta iz 1965. godine. A to je pošlo za rukom kanadskom sineasti Deniju Vilnevu, i izvrsnoj glumačkoj ekipi koju je okupio. U "Dini" igraju Timoti Šalame, Oskar Ajzak, Rebeka Ferguson, Džoš Brolin, Stelan Skarsgord, Havijer Bardem, Zendaja, Džejson Mamoa…

Film se pravio čitave tri i po godine. Koštao je oko 165 miliona dolara, a premijera je odlagana i odlagana. Krivac je naravno bila pandemija. I kada se napokon desila 3. septembra na Venecijanskom filmskom festivalu, većina je ostala bez teksta.

ABBA objavila novi album

Jedna od najuspješnijih pop grupa svih vremena, ABBA, ponovo je se okupla i predstavila "Voyage" - potpuno novi album snimljen u studiju Benny Anderssona. Riječ je njihovom prvom studijskom izdanju objavljenom nakon albuma "The Visitors" iz 1981. godine, a stiže gotovo 50 godina nakon prvijenca "Ring Ring" iz 1973.

Povratnički album grupe ABBA jedinstven je događaj u istoriji pop muzike - niko se nikad nije vratio poslije 40 godina sa takvim uspjehom na svim top listama i kao najbrže prodavani proizvod godine.

Održana premijera filma "Matriks: Uskrsnuća"

Čekanje armije fanova sage o Matriksu konačno se završilo krajem decembra objavljivanjem filma "Matriks: Uskrsnuća" (Matrix Resurrections), četvrtog djela jedne od najuspješnijih filmskih franšiza posljednjih decenija. Međutim, s premijerom, 18 godina nakon prethodne, počela je i lavina loših kritika, razočaranja, ali i ponekih "dobroćudnih" i nostalgičnih pokušaja da se stane u odbranu režije Lane Vahovski.

Priča je smještena 20 godina nakon navodne smrti Nea (Kijanu Rivs), kojeg sada zatičemo kao depresivnog Tomasa Andersona, tvorca video-igre "Matriks". On živi svoj život "normalno", konzumirajući svakodnevno plave pilule koje mu je prepisao psihijatar (Nil Petrik Haris). Tokom oporavka od "mentalnog sloma", on doživljava vizije, a nakon susreta sa "neobično poznatom" Tifani (Keri-En Mos), njegov svijet počinje da se otvara…

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније