Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

27. 01. 2022. 11:56   >>  11:57

U KIC-U

Predstava "Ekselencije" sjutra u Dodestu

Predstava “Ekselencije” nastala u produkciji Kulturno informativnog centra “Budo Tomović” biće premijerno izvedena u sali DODEST sjutra veče od 20 sati.

U predstavi čiji tekst i u režiju potpisuje pisac i dramaturg Obrad Nenezić igraju Žaklina Oštir i Jovan Dabović. Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.

Repriza predstave biće organizovana u subotu od 20 sati.

Kako ističu u najavi KIC-a, duhovita drama "Ekselencije" je priča o izgubljenim identitetima. U ovoj duhovitoj drami niko ne tjera junake da izgube svoj identitet, osim njihovih nesuvislih ambicija i apetita za uspjehom, koji im se čini na dohvat ruke... Ali ne znaju da je svaki uspjeh veoma dalek svakom iole normalnom čovjeku (jer normalan čovjek svoju životnu trku počinje od nule... sa starta - a onaj drugi sa cilja, i trči svoj život unazad). I taj ga uspjeh čini još običnijim i normalnijim, za razliku od onog koji uspjeh kupuje i ostvaruje preko noći. Takođe, 'Ekselencije' su priča o potrazi za tim izgubljenim identitetom. Upravo u tom vakumu, toj borbi za goli život, nalazi se duhovitost ovog komada, koji nije pristojno nazvati komedijom, jer se, između ostalog, dominantno bavi i bijelom kugom.

"'Ekselencije' pripadaju savremenom dramskom pozorištu, po svim svojim elementima, ali sam težio još nečemu, pa sam rediteljskim postupkom uradio dekonstrukciju likova, pa i dramaturgije. Gledalac će gledati, u stvari, predstavu u predstavi. Odnosno glumci Žaklina Oštir i Jovan Dabović će na momente igrati sami sebe, kao i ostali saradnici. Mnogo puta sam ponovio da komedije u istoriji teatra nikad nijesu patile od originalnosti priče (jer su duhovita i komediografska sredstva ograničena i nedovoljno istražena, iako živimo i djelamo u XXI vijeku), ali su itekako patile od novog čitanja. Zato u dramaturškom smislu možemo reći da su 'Ekselencije' motivisane nekim djelima velikih majstora komedije, a opet svoje su i prepoznatljive, jer likovi muče i žive svoju muku na evropskom kontinentu početkom trećeg milenijuma, kad napredno čovječanstvo turistički putuje u svemir, a mi i okruženje kroz vakume vremena u Srednji vijek. Taj apsurd jeste duhovit, ali ga je nepristojno, kao i bijelu kugu, svrstati u komediju, ali je svakako dobrodošao u duhovitu dramu", kaže Nenezić.

Shodno odluci IJZCG posjete kulturnim događajima moguće su samo uz posjedovanje COVID potvrde.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније