Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

25. 03. 2022. 19:10 >> 19:12

U CRNOGORSKOJ KINOTECI

Festival kratkog filma posvećen LGBTIQ+ zajednici

Mini festival kratkog filma "Five Films For Freedom", koji tretira prava LGBTIQ+ zajednice organizovao je Britanski savjet u srijedu 23. marta u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici.

"Five Films for Freedom" je međunarodni program Britanskog savjeta, koji je započeo 2015. godine u partnerstvu sa BFI Flare, najvećim LGBT filmskim festivalom u Evropi koji se prikazuje od 16. do 27. marta. Tokom sedam godina održavanja festivala, filmove je pogledalo preko 17 miliona ljudi u 202 zemlje. Taj broj obuhvata i čak 73 države gdje je LGBTIQ+ stil života nelegalan i osam država u kojima se homoseksualnost kažnjiva smrtnom kaznom.

Ove godine, kako navode organizatori, festival šalje poruku: "Ljubav je ljudsko pravo“. U sklopu festivala prikazano je pet kratkih filmova iz Hrvatske, Kine, Paname, Velike Britanije i Indije. Festival poziva na veću otvorenost, prihvatanje, inkluzivnost i jednakost.

Prisutne su pozdravili Andro Martinović, Programski direktor Crnogorske kinoteke, Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, Karen Medoks, britanska ambasadorka u Crnoj Gori i Mirjana Vlahović Andrijašević, generalna direktorica Direktorata za ljudska prava, Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

"Biti ono što jesmo je nešto što uzimamo zdravo za gotovo. Ali za mnoge pripadnike LGBT+ zajednice širom svijeta, ta prava nisu dostupna, oni se za njih bore cijelog života, često živeći u strahu, odbačenosti, nerazumijevanju, a nerijetko su žrtve i fizičkog nasilja", navela je Madžgalj.

Britanska ambasadorka Karen Medoks rekla je da snažno podržava prava LGBT+ zajednice i da vjeruje da treba da budemo slobodni da živimo svoj život onako kako smatramo da je najbolje za nas, bez obzira na društvene norme.

Nakon projekcije filmova Danijel Kalezić, izvršni direktor LGBTIQ Asocijacije „Queer Montenegro“, obratio se prisutnima putem video poruke i zahvalio se svim partnerima mini festivala na održavanju događaja ovakve vrste, kao i kontinuiranoj podršci Velike Britanije u uspostavljanja demokratskog društva koje jednako tretira sve pojedince.

Projekciji su prisustvovali predstavnici državnih institucija, međunarodnih organizacija, civilnog društva i LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније