Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ B.B. ]

04. 04. 2022. 11:37 >> 11:52

U MUZIČKOM CENTRU U PETAK

Koncert duvačkog ansambla CSO

Duvački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra nastupiće u petak 8. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, pod vođstvom prvog klarinetiste Beogradske filharmonije Veljka Klenkovskog.

Pod umjetničkim vođstvom dr Veljka Klenkovskog, prvog klarinetiste Beogradske filharmonije biće izvedena sedmostavačna kompozicija "Gran Partita" - Serenada broj 10 za duvače u B-duru, Volfganga Amadeusa Mocarta.

Kako navode iz MCCG u kratkoj biografiji, Veljko Klenkovski (Pančevo, 1975) završio je srednju muzičku školu Kornelije Stanković u Beogradu, nakon čega je nastavio svoje školovanje na konzervatorijumu Žorž Bize u Parizu. Na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, diplomirao je sa najvišim ocenama. Dvije godine kasnije magistrirao je na pariskoj Ecole Normal, a 2008. godine magistrirao je i na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Klenkovski je lauerat brojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije prve nagrade na međunarodnom takmičenju Leopold Belan u Parizu, međunarodnom takmičenju u Pikardiji, Saveznom takmičenju u Ljubljani, kao i prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Parizu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu.

Do 2002. godine nastupao kao prvi klarinetista orkestra Filharmonije nacija u Njemačkoj, kao i prvi klarinetista kamerne opere Madlenianum i orkestra RTS u Beogradu. Od 2002. godine je solo klarinetista Beogradske filharmonije, a stalni je član i Balkanske kamerne akademije.

Doktorirao je 2015. na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i dobitnik je nagrade Bruno Brun kao student koji je završio doktorske studije sa najboljim uspjehom. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije, kao i Beogradskog duvačkog trija. Od 2016. godine radi kao docent na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније