Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

08. 05. 2022. 09:29 >> 09:30

U 19H

Večeras otvaranje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga

Pod sloganom "Sa knjigom bez distance", ovogodišnje 16. izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, u organizaciji Nove knjige i Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja, biće svečano otvoreno večeras u 19 časova u garažnom dijelu tržnog centra Delta city u Podgorici. Najavljene su promocije pisaca iz regiona, a gostovanja su potvrdili iz biblioteka, obrazovnih ustanova i izdavačkih kuća, kao i brojni autori iz Crne Gore i regiona.

Planirano je da na otvaranju govori ministarka kulture u Vladi Crne Gore Maša Vlaović, a besjedom pisanom specijalno za ovaj događaj akademik Goran Petrović.

Svečanom otvaranju Sajma prisustvovaće predsjednik Vlade Dritan Abazović, te brojni visoki državni zvaničnici i diplomatski kor.

Tokom trajanja Sajma, do 14. maja, organizatori najavljuju učešće blizu 100 izlagača i učesnika iz Crne Gore i regionalnog prostora.

U ime počasnog gosta, sarajevskog sajma knjiga, prisutnima će se obratiti i predsjednik programskog Savjeta Ibrahim Spahić, kao i generalni direktor sarajevske "Skenderije", Damir Pepić. Predviđen je umjetnički segment svečanog otvaranja sajma.

Ulaz na sajam koji će za posjetioce biti otvoren od 11 do 21 sat biće slobodan.

PR i koordinatorka sajma Belma Zečević istakla je da je partner sajma Delta City izražavajući zahvalnost brojnim prijateljima i sponzorima ovogodišnjeg njegovog izdanja.

"Napomenuću da ulaz na sajam i ove godine slobodan. Ovom prilikom predstaviće se mnogobrojne izdavačke kuće, ustanove, biblioteke, predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i univerziteti, koji će imati i svoje štandove", istakla je Zečević.

Programska selektorka 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga Jelena Krsmanović, najavila je sadržaje koji će obilježiti programski segment novog izdanja podgoričkog sajma koji će ove godine ugostiti brojne autore iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

"Osim Gorana Petrovića koji će imati promociju na sajmu, tu su i Muharem Bazdulj, Vladimir Pištalo, Matija Pavićević i naš dugogodišnji gost i prijatelj profesor Aleksandar Jerkov. Iz BIH nam dolazi Feđa Štukan, Goran Samardžić, Samedin Kadić, Mediha Selimović, Magdalena Blažević, Kažmir Huseinović, Simo Ešić i Hadžim Haljimerić. Iz Hrvatske nam dolazi Renato Baretić, a iz Crne Gore, tu su Goran Danilović, Marijana Šundić, Predrag Sekulić, Iva Bajković, Radmila Knežević, Aleksandar Bečanović i Đorđe Gregović", kazala je Krsmanović.

Ona je istakla da će cjelokupni sajam zapravo biti jedna velika interaktivna radionica, na kojoj će i obrazovne institucije, počev od predškolskih do visokoškolskih ustanova imati priliku da predstave svoj rad i svoja izdanja.

"Pozivamo sve čitaoce, autore, izdavače i izdavačke institucije da se uključe u jedan živi dijalog. Bilo bi lijepo i da bude što više organizovanih posjeta iz drugih gradova Crne Gore", navela je Krsmanović i istakla da su podgoričke srednje škole potvrdile učešće u radu ovogodišnjeg Sajma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније