Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

16. 05. 2022. 08:04 >> 08:02

U PODGORICI

Svečanim uručenjem nagrada završen 16. sajam knjiga

Svečanim uručenjem nagrada u Podgorici je završen 16. sajam knjiga.

Kako su saopštili organizatori, o nagradama odlučivao je stručni žiri u sastavu: akademik Siniša Jelušić, predjednik žirija; prof dr. Slavica Perović, član žirija i akademski slikar Marina Vešović, član žirija. Članovi žirija imali su ni malo lak zadatak da odaberu „najbolje među najboljima“.

Odlučili su sljedeće:

Nagradu "Najbolji izdavač" dobila je Canu

U obrazloženju žirija, koje je pročitala Slavica Perović između ostalog istaknuto je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti I umjetnosti.

”Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela knjigesamo mali broj najnovijih zdanja: Monografije: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021, Bibliografijaizdanja CANU 1971–2021, Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15.do 20. vijeka, Metode i dometi savremene nauke o književnosti, Njegoš i italijanska kultura, Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020), Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologijausamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori, D. Popović,Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog.

Nagrada za "Izdavački poduhvat" pripala je takođe Canu - za knjigu “Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore”

Žiri u obrazloženju ističe: "Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti, istorija umjetnosti, umjetničke epohe, slikari-konzervatori. Ovo opsežno dvotomno djelo zasluženo nosi priznanje najznačajnijeg izdavačkog poduhvata".

Nagradu za "Najbolju ediciju" podijelile su izdavačke kuće: Međunarodni centar za mir, Sarajevo - za ediciju HARFA i Lom, Beograd - za biblioteku Izabrana djela

Nagradu za "Najbolje opremljeno umjetničko izdanje" dobili su Canu - za Leksikon likovnih umjetnosti; Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo - za knjigu - “Ebru o umjetnosti slikanja na vodi prof.dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

Nagradu za "Unapređenje dječijeg izdavaštva" dobila je izdavačka kuća Kašmir Promet iz Zagreba

Žiri je u obrazloženju istakao: "Na izuzetan nacin promovice stvaralastvo za djecu i moć slikovnice, i maestralnu povezanost priča/bajki i radova illustratorki Andre Peternik I Ume Huseinovic. Knjige ove ozdavačke kuće osvojile su dječiji svijet, a ilustracija/slike njenih atoeica na izložbama postaju i eksponati sa vlastitim likovnim životom".

Nagradu za "Najbolje opremljenu knjigu" podijelila su tri izdavača: Istorijski institut Crne Gore, Univerziteta Crne Gore) za knjigu “Crnogorska artiljerija u 19. Vijeku”, JU Ratkovićeve večeri poezije - Risto Ratković djela i Knjiga “Bajički vijenac” Bajice, 2020.

Nagradu "Za unapređenje obrazovog procesa" dobio je Univerzitet Crne Gore za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja iz studijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademski razvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sa disciplinama kojima se ovi udžbenici bave.

Posebno priznanje za "Doprinos interreligijskom dijalogu" pripalo je Medresi iz Tuzi.

"Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti I neophodnosti".

Posebno priznanje za "Vizuelno oblikovanje sajma knjiga" izložbom fotografija “Budva živi istoriju” pripalo je Narodnoj biblioteci - Budva

Posebno priznanje za "Inovativno i maštoviti opremljene štandove" dobile su srednje škole: Gimnazija „Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”, SSŠ “Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola “Marko Radević”, Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje i više stručno obrazovanje Sergije Stanić”

Posebno priznanje "Iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe" pripalo je predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama "Čarli Čaplin″, „Maša″,„Artić Pinokio″,„Kockica″ „Zvono″, „Svetionik″, „Osmijeh”, „Arushi Pu″,„Vini Pu″

Na ceremoniji dodjele Sajamskih nagrada člani Umjetničkog svjeta sajma knjiga Ksenija Rakočević je istakla: “Posebno zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo i predstavimo Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika našeg Sajma. Ne smijemo zaboraviti ni brojne medije, sponzore i prijatelje Sajma koji su nam i ove godine bili podrška u realizaciji ove velike i značajne”.

Za vrijeme trajanja Sajma iz sata u sat su se u sali za promocije održavali programi sa više od 150 učesnika programa.

Pored sajamskih programa koje priređuju sami izdavači, Umjetnički savjet sajma u sastavu Jelena Krsmanović i Ksenija Rakočević iz Crne Gore, Kruno Lokotar iz Hrvatske, Aleksandar Jerkov iz Srbije i Goran Samardžić i Ibrahim Spahić iz Bosne i Hercegovine pripremio je u svojoj selekciji dio tematskih Sajamskih programa gdje su bili prisutni neki od najemintentnijih pisaca iz Crne Gore i regiona.

I ovogodišnji, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Ministarstva obrazovanja, a nadamo se da će ova saradnja i u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, te da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније