Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

30. 07. 2022. 09:40 >> 09:38

WILD BEAUTY ART FESTIVAL

Jubilej Gradske muzike Kotor večeras na Žabljaku

U čast velikog jubileja, 180 godina postojanja Gradske muzike Kotor, Wild Beauty Art festival organizuje na Žabljaku defile sjajnih muzičara i čuvara tradicije, pod nazivom "Kotor u gostima", od naplatne rampe za ulaz za Crno jezero do samog jezera, večeras u 18 sati, dok će šetnja od autobuske stanice do centra na Žabljaku biti od 19.30 h.

Kako ističu organizatori, Gradska muzika Kotor ove sedmice obilježila je zavidan jubilej, a Kotorani tvrde da bez njih ne može da se zamisli nijedna značajna manifestacija u gradu, kao ni sam grad. Od te davne 1842. godine mijenjalo se ime orkestra iz Građanske glazbe grada Kotora, preko Građanska muzika do Kotorske glazbe, a jedno vrijeme su nastupali i kao dio Duvačkog orkestra Narodne straže u Kotoru.

"Značaj ovog orkestra kroz istoriju Crne Gore najbolje se vidi kroz njegovu postojanost i postignuća. Naime, zajedno sa Bokeljskom mornaricom učestvovali su na vjenčanju princa Franca Ferdinanda u Beču, 1898. godine, kao jedan od tri orkestra iz cijele tadašnje monarhije. Do formiranja vojne muzike na Cetinju orkestar je bio dvorska muzika knjaza, a kasnije kralja Nikole I Petrovića. Nastupili su na prosidbi njegove kćerke, kasnije italijanske kraljice Jelene i kralja Vitoria Emanuela II, 1910. godine, kao i prilikom proglašenja Crne Gore za kraljevinu. Svirali su i slavnim ličnostima kao što su princ Edvard, kralj Olaf, kraljica Beatris, Eleonora Ruzvelt, Sirimavo Bandanaraike, M’Bo, princeza Margareta, Josip Briz Tito, Hruščov, Žan Pol Sartr, Sofija Loren i Karl Ponti, princeza Jelisaveta Karađorđević. Orkestar je imao i brojna gostovanja van Crne Gore, u Beču, Ohridu, Splitu, u Dubrovniku, od kojih izdvajaju otvaranje Dubrovačkih ljetnjih igara 1973. godine", navode u najavio događaja.

Kako dodaju, Gradska muzika Kotor prvi put će nastupiti na Durmitoru u subotu i tako prisutnima donijeti duh Boke i kulture našeg naroda sa juga, pa će ovaj nesvakidašnji sudar divlje ljepote prirode sjevera, planina, brda i jezera sa muzikom sa mora, opet donijeti novi umjetnički doživljaj vrijedan pažnje.

Wild Beauty Art festival ulazi u drugu polovinu programa, pa se za sljedeću sedmicu najavljuju tri koncerta- pijanističko veče "Matija svira Arsena", u četvrtak 4. avgusta, na kom će jedan od najznačajnijih džez pijanista regiona Matija Dedić svirati obrade najpoznatijih šansona oca Arsena. Nastup proslavljenog ženskog hora Collegium Musicum "Glas kao najljepši instrument" je u petak 5. avgusta, dok Duo Classico, koji čine Dina Desančić, violina i Safet Drljan, harmonika, nastupa u subotu 6. avgusta.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Generalni sponzor ONE Crna Gora, dok su partneri Opština Žabljak, TO Žabljak, restoran Crno jezero i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније