Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

04. 08. 2022. 08:16 >> 08:15

ZAKLJUČAK KONFERENCIJE

KotorArt-a pokreće apel za vraćanje Zavoda za zaštitu spomenika

Za unaprijeđenje procesa upravljanja baštinom Kotora koja je dio svjetske baštine na listi UNESCO, potrebno formiranje posebne ustanove, Zavoda za zaštitu spomenika, koja bi bila smještena u Kotoru, zaključak je četvorodnevne konferencije projekta Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad.

“Ovakva ustanova postojala je ranije, i u ovom trentuku postoje inicijative u okviru nadležnog ministarstva za novi format jedne takve ustanove o čemu se čulo na konferenciji. Svi učesnici takvu inicijativu podržavaju, zbog čega je sa ovog skupa pokrenuta inicijativa za potpisivanje Apela za formiranje ustanove za zaštitu kulturne  baštine u Kotoru”, saopštili su organizatori.

Debatnim i muzičkim programom na Tvrđavi Trojica, u okviru KotorArt Pjace od filozofa, završena  je četvorodnevna konferencija projekta Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad, održana od 29.jula do 01.avgusta u Kotoru.  Projekat je  fokusiran na prakse zaštite i valorizacije austrougarskih fortifikacija, kao i na promociju i popularizaciju tog važnog dijela kulturne baštine.

Razvoj svijesti i saradnja ključne su riječi koje su istakli svi učesnici regionalne konferencije Savremene tvrđave kulture: Boka, Trebinje, Novi Sad održane u Kotoru i Trebinju.

“Misli se na razvoj svijesti najšire javnosti, ali i pojedinačnih aktera o značaju kulturne baštine i o njenim potencijalima za opšti održivi razvoj, kao i na saradnju svih onih koji učestvuju u procesu valorizacije i prezentacije baštine - od lokalnih zajednica, preko stručnjaka, nadležnih ustanova do svih nivoa donosilaca odluka, medija, ali i međunardnih aktera u polju kulturne baštine”, saopštili su organizatori.

Posebno je naglašena važnost prezentacije baštine i umrežavanja na međunarodnom nivou, ne samo zbog značajnih sredstava koja se povlače iz međunarodnih fondova, a iz kojih je finansirana obnova zgrade nekadašnjeg Austro-Ugarskog zatvora u Kotoru u kojoj su održana dva panela i koja je danas Kreativni hab, već i zbog razmjene znanja i iskustava.

U raspravi su učestvovali najreferentiji stručnjaci u oblasti baštine, predstavnici nadležnih uprava i ministarstava, kao i predstavnici civilnog sektora i aktivnih zajednica, mapirani su prostori koji pokazuju puni potencijal baštine kao što su Kreativni hab i tvrđava Trojica.

“KotorArt kao nosilac projekta kreirao je platformu za najširu društvenu debatu o ovoj temi koja predstavlja jedan korak u pravcu širenja svijesti o značaju baštine, a u ovaj proces koji mora biti kontinuiran  treba da se uključe svi akteri”, navodi se u saopštenju.

Umjetnički programi koji su bili dio projekta nisu bili samo dopuna i ukras, naprotiv, izborom programa i  mjesta na kojima su se odvijali pokazani su neposredno potencijali baštine i njena moć.

“Ovim je, takođe, pokazano da regeneraciji prostora kulturne baštine obično prethodi njeno mapiranje od strane umjetnika i kreativaca te da je program, odnosno sadržaj neodvojivi dio kvaliteta prostora”, navodi se u saopštenju.

Svečani početak  obilježen je na prepunoj Pjaci ispred Katedrale Sv. Tripuna, koncertom naziva, Crna gora i Austrija: snage muzike. Združeni, nastupili su Vojni orkestar Gardijske čete Vojske Crne Gore i Vojna muzika Gornje Austrije, pod upravom dirigenata Mila Belevića i Gernota Hajdegera.

Ovim projektom se nastavlja uspješna praksa preplitanja umjetnosti sa važnim društvenim temama i intenzivira nivo regionalne kulturne razmjene i saradnje.

U cilju jačanja kadrovskih kapaciteta iz oblasti kulturne baštine a na inicijativu Ministarstva kulture  (iz 2018. g.) krajem prošle godine je započeo sa radom Interdisciplinarni studijski program Konzervacije I restauracije, koji je otvoren na Univerzitetu CG pri Likovnoj akademiji na Cetinju.

Organizovanjem studijskog programa konzervacije i restauracije u Crnoj Gori, biće stvorena odgovarajuća kadrovska struktura koja će moći odgovoriti kako sa aspekta stručnog i praktičnog nivoa, tako i sa aspekta primjene savremenih standarda, metoda i metodologija, u zaštiti i očuvanju  neprocjenjivih vrijednosti kulturnog nasljeđa Crne Gore.

Na ovaj način unaprjeđuje se konzervatorska djelatnosti u kontekstu održivog korišćenja kulturne baštine, njene ekonomske, turističke i druge valorizacije, poštujući princip očuvanja svih kulturno-istorijskih slojeva koji su obilježje sveukupnog nasljeđa Crne Gore i njenog identiteta.

Posebno značajno je to što je Ministarstvo kulture izrazilo  spremnost da finansira ovaj studijski program o čemu je Vlada CG  donijela Zaključke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније