Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

05. 08. 2022. 11:38 >> 11:35

GRAD TEATAR

Izložba fotografija Marka Anzulovića "Budva u osvit 20. vijeka"

Izložba "Foto hronika Marka Anzulovića – Budva u osvit XX vijeka (1902-1938)" biće otvorena u nedjelju, 7. avgusta, sa početkom u 21 čas, u crkvi Santa Marija u Starom gradu. Izložba se realizuje kao produkcioni projekat JU "Grad teatar" u saradnji sa priređivačima Lazarom Pejovićem, prof. fotografije, i Slobodanom Bobom Mitrovićem, arhitektom.

Kako navode u saopštenju Grad teatra, na izložbi će po prvi put biti predstavljene fotografije iz zaostavštine Marka Anzulovića, Budvanina, aktivnog sudionika u društvenom životu grada Budve, ali i pasioniranog ljubitelja fotografije kao umjetnosti.

"Razvijene su sa originalnih staklenih negativa iz privatne arhive koju su Anzulovićevi nasljednici ustupili JU "Grad teatar". Fotografije predstavljaju ne samo značajan doprinos uvidu u život grada Budve pomenutog perioda, već i doprinos širim uvidima u istoriju fotografije i bavljenja fotografijom u Crnoj Gori", navode u saopštenju.

Dodaju da Anzulović, iako nije profesionalni fotograf, okom kamere bilježi sve značajne događaje u gradu, ali i privatne živote budvanskih porodica.

Slobodan Mitrović, jedan od priređivača, povodom izložbe navodi da je Budva grad velikih tajni, kako antičkih i srednjovjekovnih, tako i modernih.

"Sto dvadeset godina četiri generacije Anzulovića čuvalo je negative na staklu svog đeda i prađeda, Marka Anzulovića (1876-1957), fotoarhivsko blago Budve i Crne Gore. U dva mandata, uzbudljivih godina između I i II svjetskog rata, Anzulović je bio predsjednik opštine. Do danas nijesmo znali da se bavio fotografijom. Sa lakoćom bi u svoje vrijeme i danas ponio titulu ’majstora fotografije’. Njegova kamera svestrano je fokusirana na dokumentarnu, pejzažnu i portretnu fotografiju, kojom autentično dočarava identitete budvanskih gospođica, žandara i inspektora, dolaska brodova, vjerskih praznika i sahrana, zavjetu svetih mjesta, narodnim pazarima i ruralnom okolinom Budve. Sve to u periodu od 1902. do 1938. godine. Kada se unesete i zagledate u fotografije Marka Anzulovića, otvara se prepoznatljiv svijet Budve, u mnogim djelovima grada isti kao danas, iako je od tada prošlo više od sto godina. Stiče se utisak da nas sve te ličnosti, od djece, mornara, kapetana, finansa, Budvanki i Budvana, posmatraju – oni nas isto kao mi njih", naglašava Mitrović.

Poseban doprinos u produkciji, tehničkoj realizaciji i selekciji, izložbi dao je i prof. Lazar Pejović, još jedan od priređivača izložbe, koji je prepoznao značaj i doprinos Anzulovićevog rada u kontekstu istorije fotografije kao umjetničkog medijuma.

Posebnu zahvalnost JU "Grad teatar" duguje i porodici Anzulović Čukvas, što je ukazala povjerenje instituciji da, zajedno sa priređivačima, razvije negative i fotografije učini dostupnim javnosti.

Izložba će biti otvorena do 21. avgusta, ujedno i kraja XXXVI festivalskog izdanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније