Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, Radio CG ]

11. 08. 2022. 11:35 >> 11:33

BIJELO POLJE

Otvorena izložba Ljubodraga Mrdovića

Izložba skulptura akademskog vajara Ljubodraga Mrdovića otvorena je sinoć u Bijelom Polju.

Galeriju bjelopoljskog Centra za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo” sinoć su ispunile skulpture mojkovačkog i crnogorskog vajara Ljubodraga Mrdovića.

Otvarajući izložbu, akademski slikar iz Mojkovca Mladen Blažević, kazao je da moć Mrdovićevih umjetničkih djela to što sa njima publika može komunicirati i dodirom, zatvorenih očiju.

"Zapravo mi se čini da postoje dva Bata Mrdovića, jedan koji ima namjeru da sve skulpture koje uradi i zakopa, a drugi koji veliki broj njih želi da podijeli sa publikom. I zaista smatram da imamo sreću što ih možemo vidjeti i na večerašnjoj izložbi, što možemo komunicirati sa njima na osnovu dodira i vizuelnog opažaja. To je negdje i poruka koju Mrdović šalje, da svako ko želi može uzeti sculpture u ruke", kazao je Blažević.

Među 56 radova od kamena i drveta te reprodukcijama skluptura koje su fizički vezane za lokalitete na Ivanovim Koritima, Žabljaku, Ribarevinama, dominira dvolik muškarca i žene rađen od lokalnog kamena "divljana".

Radio ih je sa žestokim unutražnjim nabojem ali taj naboj nestaje kada dođe vrijeme prodaje radova, jednostavno odustaje od nje. Zato se, kaže, igra sa njima i sve napravi po svom meraku.

"Izuzetni su slučajevi kada radim torzo žene ili brkatoga Crnogorca,tada prizivam svoje bivše profesore,od kojih mnogi nijesu živi, pa se pitam šta bi rekao profesor Alija da ovo vidi. I malo pomalo ispostavi se da sam ja cijelu skulpturu napravio da je on vidi. Takve skulpture su posebne i ja ih ne mogu prodati. Ostaviću ih unucima Davidu i Bogdanu. Dvadeset osam skulptura sam konzervirao u rodnom selu Jakoviće, ne mogu više da se nosam sa njima, jednostavno ostavio sam ih potomcima. Neke sam poklonio i nikada se nijesam pokajao, stekao sam nove prijatelje koji su se kroz život to dokazali i pokazali, tako da je i to u neku ruku Božji dar", kazao je Mrdović.

Izložba skulptura, akademskog vajara Ljubodraga - Bata Mrdovića iz Mojkovca, otvorena je sinoć u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Ljubitelji umjetnosti imali su priliku da pogledaju skulpture napravljene od raznih vrsta drveta, ali i fotografije i postere, kao i skice za buduća Mrdovićeva umjetnička ostvarenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније