Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

O.Z.

11. 08. 2022. 11:55 >> 11:52

NASTUPIO U SVOM GRADU

Vučković zadovoljan reakcijom budvanske publike

Koncertom pijaniste Nikole Vučkovića u crkvi Santa Marija u Starom gradu Budva nastavljen je muzički program festivala Grad teatar. On je izveo čuvenu Listovu Sonatu u h-molu i njen svojevrsni nastavak pod nazivom “Mefistovo prokletstvo”, djelo crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića.

Kao što se iz naslova lako može zaključiti, ovo djelo predstavlja svojevrstan nastavak čuvene Listove Sonate u h-molu. Za razliku od filmske umjetnosti, gdje su nastavci/franšize ne samo moguća, već i srazmjerno česta pojava, muzička ostvarenja jednostavno ne pružaju mogućnost za tako nešto. Za razliku, dakle, od veoma „zacementiranog" kraja kakav se po pravilu javlja u (tradicionalnim) muzičkim djelima, ovdje kao da su ostala „odškrinuta vrata". Jasno je, naravno, da navedeni razlozi ne mogu biti dovoljan preduslov da se napravi „franšiza": oni su samo otvorili mogućnost nekog novog početka. Stoga sam upotrijebio i neke druge elemente. S jedne strane, pozvao sam se na programnost Listove Sonate prema kojoj pojedine teme predstavljaju likove iz Geteovog Fausta. Podnaslov djela - Mefistovo prokletstvo - samo je aluzija na naslov Berliozove „dramatske legende" La Damnation de Faust. Tematske veze sa tim djelom ne postoje, zapisao je o djelu Aleksandar Perunović.

Vučkovič je, nakon koncerta, istakao da je vrlo zadovoljan reakcijom budvanske publike.

“Kad svirate u svom gradu to je mač sa dvije oštrice. Sa jedne strane je to velika odgovornost i dođu svi koji vas poznaju, kako profesionalna tako i amaterska publika. Sa druge strane, ljudi su puni emocija i iskrenosti koje su svojom reakcijom večeras pokazali. Kolege su došle iz Budve, Kotora, Bara i Švajcarske, zaista je fantastičan osjećaj kada dođe ovoliko ljudi, posebno profesionalaca koji mogu da vas kritikuju, ali sa velikom željom da vas podrže”, kazao je Vučković.

Muzički program festivala Grad teatar biće nastavljen večeras koncertom pijanistkinje Vladane Perović u crkvi Santa Marija sa početkom u 21 sat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније