Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

16. 08. 2022. 08:45   >>  08:43

KOTOR ART

Muzika prijateljstva Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država

Koncert Crna Gora i Sjedinjene Američke Države: muzika prijateljstva, održao se u petak,u crkvi Sv. Duha u Kotoru, saopšteno je iz KotorArt-a.  Koncertno veče je započeto minutom ćutanja i izrazom dubokog saosjećanja prema stradalima u tragediji koja se desila istog dana u Prijestinici Cetinje.

"Nastupili su mladi umjetnici iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, u okviru projekta Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza. Buru aplauza dobili su za izvođenje klasičnog repertoara - gudačkih kvarteta Hajdna i Dvoržaka, kao i za izvođenje premijernih djela, porudžbine KotorArta. Slobodanka Dabović Đurić napisala je djelo inspirisano crnogorskim kulturnim naslijeđem, pod nazivom Guslar, za gudački kvartet i klavir, dok je Dariuš Derakšani (SAD) napisao kompoziciju (D)evolution, za gudački kvartet i elektroniku, inspirisan američkim kulturnim naslijeđem", navodi se u sopštenju.

Kako dodaju, kompozitori su napisali i po jedno djelo inspirisani kulturnom baštinom sredine drugog autora, tako su se mogle čuti premijerno i muzička obrada klapske pjesme Boko, moja mila, kao i obrada pjesme Jelly Roll Blues. Na koncertu u okviru projekta Kulturna preplitanja nastupili su mladi muzičari iz Crne Gore - violinista Milutin Radulović i violinistkinja Milena Petković, i iz Sjedinjenih Američkih Država – violistkinja Karis Li i violončelista Ajvan Lo.

Projekat „Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza“ realizuje se u saradnji Fondacije Don Branko Sbutega sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora, i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari, a uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније