Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

05. 09. 2022. 15:58 >> 15:54

OD 7. DO 10 SEPTEMBRA U TIVTU

"Njegoševi dani" okupiće 59 naučnika iz 13 zemalja

Na devetom međunarodnom slavističkom skupu "Njegoševi dani" koji će se održati od 7. do 10. septembra 2022. godine u Centru za kulturu Tivat, učestvovaće 59 naučnica i naučnika (među kojima je sedam akademika) koji dolaze iz 13 zemalja Evrope, 27 gradova i sa 35 različitih naučnoistraživačkih i obrazovnih intitucija.

To je saopšteno na danas održanoj pres konferenciji u Rektoratu Univerziteta CG povodom manifestacije koju organizuju Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Filološki fakultet i Univerzitet Crne Gore.

Predsjednica Upravnog odbora UCG prof. dr Rajka Glušica kazala je da Njegoševi dani sada već predstaljaju tradicionalnu naučnu i kulturnu manifestaciju i prepoznatljiv crnogorski naučni brend, a po rezultatima koji su do sada postignuti, ovaj naučni skup i Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti čine čvrste temelje montenegristike.

"Do sada je odštampano osam Zbornika radova u kojima je na preko 4000 strana (4056) objavljeno 237 naučnih radova od kojih je 69 posvećeno Njegošu i njegovom djelu. Tih novih 237 bibliografskih jedinica predstavljaju veliki naučni doprinos i nezaobilaznu literatutu za sve one koji se bave Njegoševim djelom i naukom o jeziku i književnosti", rekla je ona.

Kako je dodala, 2013. godine kada se slavilo 200 godina od Njegoševog rođenja, odštampan je zbornik Njegošu u čast sa 40 radova o najvećem crnogorskom i južnoslovenskom pjesniku.

Predsjednica Organizacionog odbora prof. dr Tatjana Bečanović zahvalila se sponzorima koji su prepoznali Njegoševe dane kao veoma važan naučno-kulturni događaj.

"Upućujem zahvalnost Vladi Crne Gore, Morskom dobru, Opštini Budva, firmi Ad maind, Monteku, Nacionalnom parku Lovćen, i vrlo skromno Opštini Tivat i Centru za kulturu Tivat uzevši u obzir činjenicu da se manifestacija održava upravo u Tivtu", dodala je profesorica Bečanović.

Ona je istakla da se tema ovogodišnjeg skupa odnosi na antiratnu književnost i lingvistički aktivizam uz sekciju koja je, kao i svake godine, posvećena Njegošu i njegovom stvaralaštvu, kao i komunikaciji koju savremena književnost ostvaruje sa Njegoševim tekstovima.

"Osim toga, smatrali smo da je za ovu godinu neophodno analizirati antiratni diskurs u književnosti i kulturi, proučavamo ga i u umjetničkim i neumjetničkim tekstovima naročito zbog rata koji se odigrava na tlu Evrope. Upravo zbog toga veliki broj slavista prijavio je antiratnu temu i vidjećete koliko zapravo južnoslovenska književnost obiluje antiratnim stavovima", objasnila je Bečanović.

Najavila je da ove godine u goste dolaze tri značajna pisca, Aleksandar Gatalica, Renato Baretić i Tomislav Osmanli. Povodom 100 godina od rođenja makedonskog književnika i utemeljivača makedonskog jezika Blaža Koneskog, jedna naučna sekcija sa devet referata posvećena je njegovom djelu.

Dekan Filološkog fakulteta prof. dr Igor Lakić, govoreći o ovoj manifestaciji kao dobru društva, kulture i države, kazao je da Njegoševi dani treba da ostanu manifestacija iza koje će i u budućnosti čvrsto stojati Filološki fakultet i Univerzitet Crne Gore.

Ovogodišnji Njegoševi dani imaće i bogat kulturni program. Tako će na svečanom otvaranju biti organizovan koncert Kic pop hora, a nastupiće i profesori Muzičke akademije Miran Begić i Aleksej Molčanov. Na zatvaranju manifestacije, zainteresovani će moći da uživaju u predstavi "Crvena" u režiji Danila Marunovića sa glumcima Branislavom Lečićem i Tomislavom Radosavljevićem.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније