Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M. [ Portal RTCG ]

22. 04. 2024. 09:58 >> 09:58

Međunarodni festival

KotorArt teatar i Pjaca od filozofa

Međunarodni festival KotorArt uvijek je njegovao i događaje van muzičkog sadržaja. Pored Pjace od knjige i likovnog segmenta, ovogodišnji Festival organizuje i KotorArt teatar sa pet gostujućih monodrama iz zemalja regiona i Pjacu od filozofa. Ulaz na sve događaje u okviru Pjace od filozofa i KotorArt teatra je besplatan.

KotorArt teatar, na čelu sa urednikom Borisom Liješevićem, publici Festivala predstaviće pet monodrama u periodu od 24. do 29. jula koje dolaze iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Monodrama Nina?, autorski je projekat glumice Nikoline Vujević, koja potpisuje tekst i režiju. Opisana kao One woman show, predstavlja put glumice Nikoline Vujević od hladne Moskve do vrelog Njujorka, tokom kojeg pokušava da shvati da li je slava zaista ono što je važno ili je ljubav i vjerovanje u svoje snove, ali i bavljenje glumačkim zanatom, ipak suština življenja. Monodrama Neodustajanje, autorski projekat glumice Marije Medenice, tematizuje fenomen pozorišta iz zakulisne perspektive i predstavlja „virenje kroz ključaonicu“ u intimni prostor jedne glumice.

Njeno stasavanje u umjetničkom svijetu ispunjeno je brojnim izazovima i dilemama, a najvažnija odluka koju treba da donese je da li da odustane od pozorišta. Predstava Final act/Posljednji čin monodrama je glumice i autorke Lucije Barišić koja iz perspektive smrti, kao zadnjeg finalnog čina, produbljuje i propituje sve tanke i fine niti života koje joj prethode.

Predstava se bavi intimnom ispovijesti o činu umiranja na ličnoj razini, no takođe otvara mnoga pitanja koja se postavljaju u aspektu društva i kolektivnog straha od smrti. Predstava Požrtvovana koza predstavlja diptih, a glumački duo čine Mirjana Medojević i Primož Guna. Po rječima kritičara, predstava predstavlja hodočašće istrgnuto iz religijskog konteksta. I to hodočašće za ženu, za pozorište, za preminulog ljubavnika, za ljubav, za sopstvo, hodočašće protiv licemjerja, odnosno, hodočašće za slobodu. Predstava Bravo za klovna autorke Minje Peković, inspirisana je rečenicom koju je izgovorio jedan američki onkolog, a koja glasi Rak nastaje kada čovjek sklopi krila. Predstava opisuje put u nepoznato autorke, sve dok konačno ne shvati da se lijek koji traži nalazi u sopstvenoj duši i zove se ljubav.

Osluškujući potrebe festivalske raznovrsne publike, sa velikim zadovoljstvom na scenu KotorArta vraćamo teatar i zahvaljujemo se reditelju Borisu Liješeviću koji je postao dio uredničkog tima Festivala. U pitanju su autorski projekti glumaca/ica iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji se bave vrlo važnim temama i nadamo se da je ovo samo početak dugogodišnje saradnje. - istakli su iz PR službe Festivala.

Pjaca od filozofa održaće se 5. i 6. avgusta u Kotoru i ugostiće dvije izvanredne ličnosti. Univerzitetski profesori, naučnici, intelektualci i erudite, prof. dr Đuro Šušnjić i prof. dr Čedomir Čupić razgovaraće na temu kulture i identiteta a prisjetiće se i života, misli i djela velikih mislioca, Ratka Božovića i Don Branka Sbutege.

Kada je riječ o identitetu, može se govoriti o tri osnovna oblika. Lični identitet podrazumjeva osjećanje identiteta, svijest da se od svih drugih razlikujem u nečemu. Grupni identitet svodi se na identifikaciju sa nekom društvenom grupom. Ako je poistovjećivanje sa grupom potpuno, onda je riječ o asimilaciji. Građanski (zajednički, univerzalni, ljudski) identitet podrazumjeva usvajanje zajedničkih vrijednosti i normi: iznad svih razlika koje nas djele stoje vrijednosti i norme koje nas povezuju! Identitet se moćno ispoljava kada je ugrožen – braniš ga, što znači da imaš određenu sliku o sebi. Promjena razara identitet, identitet odbacuje promjenu. - ističe Đuro Šušnjić, kao uvod u jednu od tema ovogodišnje Pjace od filozofa.

Govoreći o Don Branku Sbutegi, Šušnjić ističe da su misaoni ljudi uvijek postavljali nezgodna pitanja, potpaljivali duhovne vatre, uznemiravali i osporavali vjekovne navike svojih bližnjih, otvarali im oči za viša značenja i vrijednosti. A to ne ide bez otpora i kazne. Uglavnom su bili osuđeni da čame u zapećku, dok prosječni i sebični veličaju sami sebe. Don Branko svjedoči: „Sve je teže, gotovo nemoguće, biti drukčiji.“

On dobro zna da je u mentalitetu balkanskog čovjeka usađena predrasuda prema ličnosti i njenom dostojanstvu, jer se ovdje na svakog ko se razlikuje, gleda kao na krivca. Iz svoga iskustva on zapaža: „Kao da je biti dobronamjeran, istinoljubiv, pravedan, skoro grijeh i zločin.“

"Sa velikim zadovoljstvom pozivamo sve studente, profesore, akademsku zajednicu Crne Gore i regiona, svu zainteresovanu publiku za teme kulture, identiteta i promjene, da budu u Kotoru 5. i 6. avgusta. Zajedno sa profesorima Šušnjićem i Čupićem ćemo promišljati o ovako značajnim temama za jedno društvo, posebno u izazovnim vremenima u kojima se nalazi, ne samo naš region, već i Evropa i svijet", istakli su iz PR službe Festivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније